Održan stručni skup o primjeni EU direktiva u suvremenom međunarodnom cestovnom transportu

24.03.2009. 12:59 / Izvor: Fena
Održan stručni skup o primjeni EU direktiva u suvremenom međunarodnom cestovnom transportu

Institut za edukaciju ECOS i Vanjskotrgovinska komora BiH 24.03.2009. godine su u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Institutom za privredni inženjering Zenica organizovali stručni skup o temi "Primjene EU direktiva u suvremenom međunarodnom cestovnom transportu - digitalni tahograf & ADR 2009".

Skupu je prisustvovao veliki broj predstavnika resornih ministarstava sa svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih saobraćajnih inspekcija, privrednih komora i preduzeća koja se bave cestovnim prijevozom robe i putnika.

"Cilj skupa je da se prevoznicima, pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova i inspektorima predstave obaveze naše zemlje u poštivanju evropskih direktiva u ovoj oblasti, kao i novinama u prevozu opasnih materija", izjavio je Fuad Klisura, direktor IPI Instituta Zenica.

Predstavnik ECOS-a Velibor Peulić rekao je da Institut za privredni inžinjering radi jačanja kapaciteta u edukaciji privrednih subjekata i kontrolnih organa, već dvije godine radi na realizaciji projekta pripreme nastavnih planova i programa.

"Naša zemlja ima obavezu uvođenja i praćenja evropske legislative, pravila rada u međunarodnom drumskom prevozu. Digitalni tahograf u novim vozilima kod nas će biti obavezan od sredine juna naredne godine, dok se u Evropskoj uniji već primjenjuje. Korištenje analognih tahografa prestaje od 1. septembra", izjavio je Velibor Peulić, s Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti