Održan svjetski halal - forum u Sarajevu

08.11.2007. 09:31 / Izvor: Oslobođenje
Održan svjetski halal - forum u Sarajevu

Svjetski halal forum - dijalog privrede, održan je jučer (07.11.2007.) u Sarajevu. Cilj ovog skupa bio je da se privrednicima, vladinim i nevladinim institucijama sa područja zapadnog Balkana predoče trendovi na svjetskom tržištu halal - proizvoda.

"Želja organizatora foruma, Agencije za certificiranje halal kvalitete, kao i ostalih učesnika bila je da se privrednicima olakša pristup velikim tržištima" kazao je direktor ove agencije Amir Sakić.

Velika tržišta halal - proizvoda nisu samo zemlje sa većinski muslimanskom populacijom, nego i zemlje zapadne Evrope.

Prema podacima prezentiranim na skupu, vrijednost halal tržišta zapadne Evrope procijenjena je na oko pet milijardi EUR godišnje, s tim što na tržište Francuske otpadaju oko tri milijarde EUR godišnje. Pored velikih tržišta u Aziji, Maleziji i Tajlandu, na području zapadnog Balkana vodi se intenzivna akcija certificiranja halal proizvoda.

Prema riječima Sakića, u toku su i pregovori sa trgovačkim lancima da se organizuju posebni odjeli u marketima gdje bi se prodavali halal proizvodi.

On je dodao kako se, osim prehrambenih proizvoda, uvodi i certificiranje, u skladu sa halal - standardima, u segmente proizvodnje medikamenata, kozmetike, predmeta lične upotrebe, zatim u djelatnosti finansijskih usluga, te restorana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti