Održan tihi protest zbog smanjenja minulog rada

23.12.2016. 10:24 / Izvor: Alternativna televizija
Održan tihi protest zbog smanjenja minulog rada

Nekoliko stotina radnika u upravi, policiji, pravosuđu i obrazovanju protestovalo je jučer pred Narodnom skupštinom.

Nekoliko stotina radnika u upravi, policiji, pravosuđu i obrazovanju protestovalo je jučer pred Narodnom skupštinom, i to bez prve dame sindikata.

Ranka Mišić nije bila u povorci jer je, kaže, odlučila da radničke boje brani u skupštinskoj sali. Neobično tihi, bez transparenata, sindikalci su, na debelom minusu, prošetali do Narodne skupštine. Dalje od žute trake nisu mogli, pa ulazu nisu uspjeli da priđu.

Od Doma sindikata do krajnjeg odredišta skup su obezbjeđivali policajci, ali nisu imali mnogo posla. Sindikalci su se pred Skupštinom kratko zadržali. Sasvim dovoljno, kažu, da pošalju jasnu poruku.

"Kao što sam i prije nekoliko godina rekao, možda će ova tišina, i ubjeđen sam u to, odjeknuti glasnije nego bilo kakva galama. Ne želimo da nam se smanjuje plata, budući da znamo da su trebale biti odavno povećane, i koeficijenti izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja RS.

"Danas smo svojim prisustvom ovdje htjeli pozvati poslanike  da ne prihvate prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama koje je Vlada uputila u skupštinsku proceduru, jer Vlada tim pokušava stvoriti mehanizam za smanjenje naših plata", izjavila je Anica Jondić, predsjednica Sindikata MUP-a.

Gordana Radić došla je iz Gradiške da se, kako kaže, bori za sebe i svoje kolege. U školi u kojoj radi svi su zabrinuti za svoju sudbinu. Smanjenjem minulog rada, kućni budžet, poručuje, biće itekako ugrožen. Vrijedi se i smrzavati, kaže, jer će joj za 27 godina staža, plata biti smanjena deset odsto.

"Ionako je teško živjeti i sa ovakvom platom koja je minimalna, i prosvjeta je u krajnjem slučaju, najzadnja nekako. Mi uvjek kaskamo za ostalim budžetskim korisnicima. Teško je svakako. Dovijamo se na razne načine da preživimo, kao i svi ostali u društvu", rekla je Gordana Radić, radnica u OŠ Danilo Borković, Gradiška.

Ni protesti nisu nagnali premijerku da promijeni odluku. Poslednja ponuda obračuna minulog rada, poručuje, i dalje stoji. Za svaku navršenu godinu radnog staža plata se po vladinom planu uvećava za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

"Sindikati su pozvani, i oni to znaju već nekoliko dana, na nastavak razgovora, odnosno bolje reći aktivnosti koje mi imamo u okviru Vlade, a koji će početi negdje 16. januara. Svi ministri će do tada izanalizirati neke stvari, a tada idemo u kreiranje nekih drugačijih rješenja", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Iako je juče pozvao opozicione poslanike da se priključe radnicima na ulici, Adam Šukalo, lider Napredne Srpske, oglušio se o sopstveni poziv. Na protestu ga nije bilo.Tvrdi da je izašao da pozdravi sindikalce, ali da su se tada već bili razišli. Njima su se pred kraj priključili i štrajkači iz parka Mladen Stojanović. Doduše, nisu prišli Skupštini, već su stajali preko puta. Banjalučani su sa strane posmatrali zbivanja pred skupštinom. Neki za protest nisu ni čuli. Drugi kažu- svaka čast.

Sindikalci poručuju da mijenjaju taktiku. Više se, kažu, neće mrznuti pred Narodnom skupštinom, već će sami birati mjesto i način na koji će se boriti za svoja prava.

Neki su već i krenuli. Na drugom frontu, u Ustavnom sudu RS, sindikalci uprave i MUP-a pokrenuli su pitanje ustavnosti i zakonitosti Zakona o platama u javnoj službi, i to onom koji je donesen prije dvije godine. Žale se na dva člana jer propisuju da regres i topli obrok ulaze u osnovnu platu, što se, smatraju, kosi sa novim Zakonom o radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti