Održana 4. međunarodna konferencija o kontrolingu

10.11.2016. 08:38 / Izvor: Akta.ba

Četvrta međunarodna konferencija o kontrolingu pod nazivom "Budućnost kontrolinga" održana je prošle sedmice u hotelu Westin u Zagrebu.

Četvrta međunarodna konferencija o kontrolingu pod nazivom “Budućnost kontrolinga održana je prošle sedmice u hotelu Westin u Zagrebu u organizaciji tvrtke Kontroling Kognosko i poslovnog tjednika Lider.

U svom govoru Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider pozdravio je sve okupljene te istaknuo važnost kontrolinga za globalnu konkurentnost tvrtki.

"Da bi tvrtke bile globalno konkurentne, kvalitetan kontroling često može biti presudan. Kako bi uspjeli, menadžeri u Hrvatskoj moraju imati ta znanja", rekao je Šajatović.

"Danas ćemo se baviti budućnošću kontrolinga koja je već počela", najavila je temu konferencije Jasmina Očko, idejna začetnica Kontrolinga Kognosko te voditeljica hrvatskog ogranka Međunarodne udruge kontrolera (ICV) koja je uz Hrvatsku gospodarsku komoru pokrovitelj konferencije.

Na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu predstavljeni su primjeri iz prakse koji ukazuju na važnu ulogu kontrolinga u poslovanju. U konkretnim primjerima predstavljena je uloga kontrolinga u procesu spajanja dvaju poduzeća, promjeni vlasničke strukture i optimizaciji rada tvrtke.

Proces spajanja poduzeća Stublić Impex  i Makromikro te nastajanje Makromikro Grupe čiji je cilj bio postati jedna od vodećih tvrtki u segmentu prodaje informatičkog materijala te uredskog materijala i papirnate konfekcije predstavila je Jasmina Očko, kontroling konzultant iz tvrtke Kontroling Kognosko. Makromikro bavio se maloprodajom informatičkih uređaja i pribora, a Stublić veleprodajom uredskog materijala i papirnate konfekcije.

U aktivnom kreiranju strategije za industriju 4.0 zadatak kontrolera je prepoznati potencijalne benefite digitalizacije, odrediti stupanj automatizacije, provjeriti tko će biti nova konkurencija na tržištu. Kontroling stručnjaci također trebaju procijeniti čime se baviti u menadžmentu rizika, napraviti nove modele prihoda, modificirati izračune troškova i cijenu podataka, kazao je kako od industrija 4.0 do kontrolinga 4.0 na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu Goran Sejdić, znanstveni novak u Institutu za poslovna istraživanja u Stuttgartu (IPRI).

Koje kompetencije se očekuju od modernog kontrolera u svom je govoru objasnila Rita Niedermayr-Kruse, članica Upravnog odbora Međunarodne grupe za kontroling (IGC), koja je u svojoj najnovijoj publikaciji objavila standardiziran model kompetencija za kontrolere, poznatiji kao IGC model.

Na konferenciji su nakon objave i dodjele nagrade za najbolji kontroling projekt u 2016. godini, kontroling stručnjaci iz Austrije, Njemačke i Poljske podijeliti svoja svoja iskustva i govoriti o najnovijim trendovima i izazovima u tom području.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti