Održana druga lokalna dijaloška platforma u okviru projekta Dijalog za budućnost

22.01.2019. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Održana druga lokalna dijaloška platforma u okviru projekta Dijalog za budućnost

Centar za promociju civilnog društva, u partnerstvu sa UNDP, UNICEF i UNESCO, implementira projekat Dijalog za budućnost.

Općina Novo Sarajevo i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizovali su, 20. januara ove godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo drugu lokalnu dijalošku platformu na temu "(Ne)aktivizam građana i građanki razlog više za nepovoljan društveni položaj u lokalnoj zajednici“.

Lokalna dijaloška platforma predstavlja participativni konsultativni mehanizam za dijalog građana, građanki, organizacija civilnog društva, socijalnih, kulturnih, zabavnih i obrazovnih institucija sa predstavnicima/ama lokalnih vlasti o aktuelnim i neriješenim problemima od zajedničkog interesa koji bitno utiču na kvalitet života u lokalnoj zajednici i život svih njenih građana i građanki.

Kroz usmjereni dijalog lokalna patforma omogućava članovima zajednice, a posebno mladima, da zajedno sa drugima identificiraju  prioritete, preporuče provodiva rješenja i predstave ih lokalnim vlastima,  a sve s ciljem poboljšanja socijalne kohezije u smislu jačanja pripadnosti zajednici i međusobne povezanosti svih njenih članova, osiguranja socijalne pravde i jednakosti te aktivnog učešća građana i građanki u javnom životu.

Na prva lokalna dijaloška platforma koja je održana 21. decembra prošle godine identifikovani su ključni problemi koji su predstavljeni na drugoj dijaloškoj platformi, a nakon čega su određeni zajednički prioriteti i kreiranja akcionog plana.

Centar za promociju civilnog društva, u partnerstvu sa UNDP, UNICEF i UNESCO, implementira projekat Dijalog za budućnost u 28 općina i opština u BiH, među kojima je i Općina Novo Sarajevo čiji predstavnici su prisustvovali dijaloškoj platformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti