Održana Ex-TRIBINA TUZLA 2012

08.06.2012. 09:33 / Izvor: eKapija.ba
Održana Ex-TRIBINA TUZLA 2012

Ex-TRIBINA TUZLA 2012 "Novi propisi i standardi za eksplozivne atmosfere u rudarstvu i industriji", stručni skup o protiveksplozivnoj zaštiti, u organizaciji Udruženja AtEx, Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i Kantonalnog štaba CZ Tuzla, održan je u Tuzli u srijedu.

Na skupu je sudjelovalo oko 130 stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije sa 28 stručnih saopštenja i prezentacija.

Zaključke ove Tribine, vezane za propise, koji su preuzeti od EU ili su pred usvajanjem u BiH, entitetima i Distriktu Brčko, Organizacioni odbor će dostaviti nadležnim državnim tijelima, jer je nužno ubrzati poduzimanje odgovarajućih mjera, koje u većini sredina BiH kasne, s obzirom na nesreće, koje se događaju u industriji i rudarstvu BiH.

Učesnicima skupa su prezentirane prakse i regulativa Hrvatske, Srbije i Makedonije od strane vodećih eksperata, institucija, akreditiranih tijela, laboratorija i visokoškolskih ustanova. Posebno mjesto u prezentacijama imali su nalazi rudarskih inspektora Uprave za inspekcijske poslove FBiH, koji su elaborirali najvjerovatnije uzroke prošlogodišnje nesreće u jami Haljinići, propuste u postupanju odgovornog osoblja i značajne nedostatke u propisima, naslijeđenim iz bivše SFRJ.

Vrijedne rasprave vođene su o još nekoliko delikatnih stručnih tema, a posebno o zastarjeloj regulativi i neophodnosti što bržeg objavljivanja Naredbe MVTEO po direktivi Atex-95, te direktive Atex-137 i drugih propisa, koji proizilaze iz Okvirne direktive zaštite zdravlja i sigurnosti na radu EU. Pozdravljeni su i radovi autora iz BiH, a najvrijednijih 10-15 članaka objaviće se stručnom časopisu RGGF Tuzla, a svi na web-stranici udruženja Atex.

Tribina, podijeljena u 4 sekcije, trajala je samo jedan dan, pa je zaključeno da će udruženje Atex uskoro organizirati novi skup o sprečavanju nesreća u rudarstvu i o (ne)naučenim lekcijama iz prethodnih akcidenata. Iskazan je interes velikog broja privrednih društava i poduzetnika za teme tribine, kao i istaknutih stručnjaka za članstvo u Atexu. Skup su svojim dolaskom počastvovali i trojica penzioniranih glavnih rudarskih inspektora BiH, dekani 3 tehnička fakulteta, predstavnici Instituta Vinča, Visoke škole za sigurnost Zagreb, brojni inspektori, vlasnici i rukovodioci specijaliziranih firmi.

Organizacioni odbor se posebno zahvalio uglednim gostima iz inozemstva, rijetkim učesnicima iz ministarstava, posebno iz MVTEO BiH, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike RS, ministrima iz Tuzlanskog kantona, kao i sponzorima.
Nakon tribine je održana promocija 6. izdanja priručnika profesora Nenada Marinovića "Oprema i instalacije za eksplozivnu atmosferu", čiji promotori su bili dr Željko Knežiček i dr Snežana Mičević.

Dr Marinović, najugledniji stručnjak s ovih prostora u oblasti protiveksplozivne zaštite, bio je dugogodišnji generalni sekretar Ex-komisije bivše SFRJ, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Zagreb i osnivač Ex-agencije Republike Hrvatske. Promociju svoje prve od petnaestak izdatih knjiga, “Rudarske elektrotehnike”, također je imao u BiH, prije više od 30 godina u Brezi. Jedan je od tri počasna člana udruženja Atex, vlasnik oko 25 patenata i dobitnik brojnih priznanja.

Učesnicima je upućen poziv za susret u septembru 2013, na narednoj Ex-tribini-8 Instituta za preventivu Novi Sad, kao i za posjetu Ex-agenciji Zagreb, u čijim je laboratorijama obučavan veći broj inženjera, učesnika Ex-tribine Tuzla 2012, a danas se povremeno ispituje ex-oprema namijenjena korisnicima iz BiH. S podrškom kolega iz Zagreba i Novog Sada tuzlanska Tribina je dobila na značaju, a potakla sve sudionike na dalju brigu o zaštiti radnih sredina i radnika i na sopstvenu edukaciju putem ovakvih susreta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti