Održana konferencija na temu "(Samo)zapošljavanje mladih – između deklarativne i stvarne podrške"

17.10.2008. 15:18 / Izvor: eKapija.ba
Održana konferencija na temu '(Samo)zapošljavanje mladih – između deklarativne i stvarne podrške'

U Međunarodnom pres centru u Banjoj Luci, 17.10.2008. godine Razvojna agencija Eda je održala konferenciju za novinare na temu „(Samo)zapošljavanje mladih – između deklarativne i stvarne podrške“, na kojoj je predstavljena istoimena studija.

O problemu (samo)zapošljavanja mladih su govorili: Mišel Pavlica, vođa projekta "PRAVA ŠANSA: prva za mlade, prâva za vlade", Aleksandar Draganić, autor studije i Srđan Mazalica, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, saopćeno je iz Razvojne agencije Eda.

Učesnici konferencije su predstavili studiju "(Samo)zapošljavanje mladih – između deklarativne i stvarne podrške" koja analizira (ne)zaposlenost mladih, institucionalni okvir za (samo)zapošljavanje, odnos obrazovanja i zapošljavanja, ulogu mladih i njihovih predstavničkih tijela i prakse podrške (samo)zapošljavanju mladih koje postoje u okruženju.

Istaknuto je da postoji suštinski problem u vezi sa preduzetničkim inicijativama koji se odnosi na nedostatak povjerenja između institucija vlasti i mladih: institucije ne pokazuju spremnost da preuzmu dio garancija za rizik koji snose mladi pri otpočinjanju posla, a mladi nisu spremni da preuzmu rizik izbora preduzetničke karijere. Konstatovano je da ne postoje odgovarajući mehanizmi podrške mladima za samostalno otpočinjanje posla i da, umjesto dosadašnjih ad-hoc intervencija, kvalitetna rješenja zahtijevaju sistemski pristup.

U pdf pogledajte istoimenu studiju



klikni za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti