Održana konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora

02.12.2015. 08:03 / Izvor: Fena
Održana konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora

U Banjoj Luci je održana poslovna konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora s fokusom na povećanje upotrebe informaciono komunikacijskih tehnologija u proizvodnim i uslužnim procesima u tradicionalnim industrijskim sektorima.

U Banjoj Luci je jučer  održana poslovna konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora s fokusom na povećanje upotrebe informaciono komunikacijskih tehnologija u proizvodnim i uslužnim procesima u tradicionalnim industrijskim sektorima.

Konferenciju je organizirao Businnes club Banja Luka uz podršku USAID-ovog projekta Partnerstvo za inovacije. Učestvovalo je više od 150 eminentnih experata iz ovih oblasti iz BiH kao i brojni gosti iz zemalja iz regiona.

U sklopu konferencije upriličen je i sajamski program uz učešće brojnih predstavnika iz više od 100 kompanija iz IT i drugih sektora.

Na konferenciji su predstavljeni najnovije trendove, proizvode i usluge u globalnoj informaciono tehnološkoj industriji te pružil platforme za unapređenje poslovne saradnje domaćih firmi kroz uvodjenje naprednih IT riješenja u različitim poslovnim procesima.

Konferenciju je otvorio Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini koji je tom prilikom istakao da “USAID pruža snažnu podršku jačanju bh. firmi i uključenju u svjetske razvojne tokove razvoju kroz upotrebu informaciono komunikacijske tehnologije”.

"Mladi ljudi su ti koji su najviše povezani sa svijetom i USAID je ponosan što učestvuje u izgradnji vještina mladih programera i pokušava da ih poveže s drugim kompanijama u svijetu", poručio je Duffy.

Uime Businnes Cluba, direktor ovog udruženja Goran Ćorić rekao je da su ovakvi skupovi dobrodošli kako bi se ostvarila što bolja saradnja između predstavnika vlasti, privrede I IT sektora.

Saradnja privrede s domaćim firmama iz oblasti informacionih tehnologija može biti uspješna jer mnoge od njih rade za strane kompanije čije proizvode domaća privreda kupuje posredno ili kao gotov proizvod - kazao je Ćorić i istakao da je jedan od ciljeva konferencije da se pokuša doći do odgovora da li se i koliko u oblasti informacionih tehnologija može koristiti domaći proizvod, saopćeno je iz Udruženja građana Business Club.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti