Održana konferencija «Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast»

17.12.2008. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Održana konferencija «Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast»

Načelnici općina/opština u Bosni i Hercegovini, predstavnici lokalnih zajednica iz regije, te domaći i strani stručnjaci okupili su se u srijedu u Sarajevu kako bi razgovarali o izazovima sa kojima se lokalne vlasti suočavaju u procesu evropskih integracija, navodi se u saopćenju.

Konferenciju pod nazivom «Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast» organizirala je holandska organizacija za razvoj SNV, u saradnji sa savezima gradova i općina/opština u FBiH i RS, i Direkcijom za evropske integracije BiH.

Učesnike konferencije pozdravili su predsjednici entitetskih saveza gradova i općina/opština, Radomir Kezunović i Ljubo Bešlić, te regionalni direktor SNV-a za Balkan, Courtney Bickert.

"Htjeli bismo podići svjest u općinama kako bi se na najbolji način moglo iskorisititi puno učešće u procesu evropskih integracija i dugoročno izgradili kapaciteti za pripremu i implementaciju odgovarajućih strategija, a sve u cilju pretvaranja potencijalne koristi u stvarnu dobit", kazala je Bickert.

Savjetnik za lokalnu upravu SNV-a Ajša Bešlagić-Adrović navela je da je glavni razlog održavanja jedne ovakve konferencije pokušaj da se utiče na lokalne vlasti kako bi preuzele inicijativu za što aktivnije učešće u procesu evropskih jntegracija. “U cilju iskorištavanja svih prilika i prednosti procesa evropskih integracija, ključno je podići svjesnost općina o svim obavezama koje proizilaze iz tog procesa. Od 60-80% evropskog zakonodavstva treba da se implementira na lokalnom nivou, a ako imamo u vidu činjenicu da je zakonodavstvo EU napisano na oko 80.000 stranica, onda možete zamisliti o kakvom poslu je riječ,” istaknula je Ajša Bešlagić-Adrović.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Miroslav Lajčák, govorio je o važnosti uključivanja općina/opština u procesu evropskih integracija.

Ova konferencija predstavlja završetak jedne i početak druge, nove faze koja će podrazumjevati aktivnije učešće lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija, zaključili su učesnici konferencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti