Održana osnivačka skupština Poslovnog udruženja ovlašćenih učesnika na tržištu kapitala RS

25.09.2007. 15:15 / Izvor: eKapija.ba

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka saopćila je da je u ponedeljak, 24.09.2007. god., održana osnivačka skupština Profesionalnog udruženja ovlašćenih učesnika na tržištu kapitala Republike Srpske.

Ovo udruženje osniva 11 brokersko-dilerskih kuća i banaka koje imaju posebni organizacioni dio za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti i to:

Balkan Investment Bank a.d. Banja Luka,

Bobar banka a.d. Bijeljina,

Brokersko-dilersko društvo Advantis Broker a.d. Banjaluka,

Brokersko-dilersko društvo Senzal a.d. Banja Luka,

Fima International a.d. Banja Luka,

Grand Broker a.d. Zvornik,

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka,

Monet Broker a.d. Banja Luka,

Nova banka a.d. Banja Luka,

Nova banjalučka banka a.d. Banja Luka,

Raiffeisen Capital a.d. Banja Luka.

Još dvije brokerske kuće koje su u sastavu banke kao i jedna kastodi banka su izrazile svoju zainteresovanost da pristupe udruženju, ali zbog internih proceduralnih razloga nisu bile u mogućnosti da prisustvuju osnivačkoj skupštini. S obzirom da je samo jedna brokerska kuća odlučila da za sada ne pristupi udruženju, smatramo da je postignuta zavidna saglasnost među članovima i da je ovim napravljen jedan značajan korak u razvoju tržišta, saopćeno je.

Udruženje će, zajedno sa nadležnim organima i institucijama tržišta kapitala u zemlji i inostranstvu, aktivno raditi na unapređenju poslovanja berzanskih posrednika i usaglašavanje njihovog rada, unapređenju i razvoju tržišta hartija od vrijednosti, kao i da se stara da njegovi članovi poštuju zakonske i podzakonske propise, kao i zahtjeve kontrolnih organa. Udruženje se, u početku, posvetiti posebnu pažnju brokerskim, dilerskim i kastodi poslovima, gdje ima prostora za dodatna unapređenja, saopćeno je iz Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka / eKapija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti