Održana promocija knjige "Ugovori u postupcima javne nabavke"

21.09.2018. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Održana promocija knjige 'Ugovori u postupcima javne nabavke'

Prvo javno predstavljanje knjige u izdanju ZAMM media CONSULTING-a izazvalo je veliko interesiranje.

Protekle sedmice u sarajevskom hotelu "Holiday“ održana je promocija temeljitog djela pravnika i certificiranog trenera za javne nabavke Ervina Kreševljakovića „Ugovori u postupcima javne nabavke (sa praktičnim primjerima ugovora)‟.

Prvo javno predstavljanje knjige u izdanju ZAMM media CONSULTING-a izazvalo je veliko interesiranje, a sam autor pojasnio je da je u pitanju djelo koje je iziskivalo mnogo vremena i truda.

"Kada govorimo o javnim nabavkama, često kažemo da je cilj dokument koji proizlazi iz cijelog postupka, to jeste ciklusa javnih nabavki, a to je ugovor. Naravno, pod ugovorom često podrazumijevamo ne samo tekst ugovora, ponudu ponuđača i mnoge druge dokumente, ali u suštini završni akt, dokument svakog postupka javnih nabavki jeste ugovor. On je vrh ledenog brijega kojim se priča završava i koji ostaje kao obaveza ugovornim stranama da ga ispoštuju do kraja. Knjiga od nekih petstotinjak strana podijeljena je u tri dijela. Prvi i drugi dio su teoretski, i to pedeset posto, dok treći dio čine praktični primjeri ugovora, čemu je posvećena polovina knjige", kazao je Kreševljaković.

Sam uvodni dio u kojem su obrađeni principi obligacionog, time i ugovornog prava, i njihovo „spajanje“ sa pravnim režimom javnih nabavki bio je i najteži dio u procesu pisanja ove knjige.

U pitanju je, na određeni način, sudar ugovornog prava, Zakona o obligacionim odnosima, s jedne strane i Zakona o javnim nabavkama, s druge strane. Ova veza koja je krajnje specifična sve vrijeme je prisutna u ovoj knjizi. Od toga kako sam uspio to spojiti, zavisi i jesam li uspio napisati dobru knjigu ili nisam. Trudio sam se, a oni koji budu čitali, vidjet će na koji način je to urađeno – dodao je autor.

Djelo „Ugovori u postupcima javne nabavke (sa praktičnim primjerima ugovora)‟ sadržano je na 500 stranica, gdje se oslikava spoj teorije i prakse oličenih u nizu primjera dobre prakse kao i sudske prakse, a koji su vrlo ilustrativni u mnogim pitanjima i radnjama u procesu javnih nabavki, od najjednostavnijih do najsloženijih.

U prvom dijelu dat je kratak osvrt na obligacione odnose i opću teoriju ugovora. Drugi i najznačajniji dio knjige posvećen je samim ugovorima u postupcima javne nabavke, od definicije i načina zaključenja ugovora, preko pojedinih odredaba, sve do upravljanja ugovorom i njegovim gašenjem. U ovom dijelu nalazi se i poseban odjeljak koji se bavi ugovorom o izvođenju radova, tj. ugovorom o građenju, koji je specifičan i vrlo složen.

Posljednji dio knjige posvećen je praktičnim primjerima ugovora o javnim nabavkama roba, usluga i radova te okvirnim sporazumima. U ovom dijelu čitaoci će naići i na tridesetak različitih vrsta, odnosno primjera ugovora i okvirnih sporazuma, kao i ugovora proisteklih iz tako zaključenih okvirnih sporazuma.

"Ugovori u postupcima javne nabavke (sa praktičnim primjerima ugovora)‟ štampani su u limitiranom tiražu, a za trenutno dostupne primjerke, po cijeni od 140,00 KM (KNJIGA), 90,00 KM (CD) i 190,00 KM (KOMPLET), potražite putem telefona 033 554 731 ili e-maila: zamm.media@gmail.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti