Održana radionica "Zelene površine kao važan resurs za razvoj turizma"

24.06.2014. 16:50 / Izvor: eKapija.ba

U sklopu projekta "Zeleni otoci" kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH jučer i danas održana je radionica na temu "Zelene površine kao važan resurs za razvoj turizma".

U sklopu projekta "Zeleni otoci" kojeg finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina, a provode Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije i Općina Bosanska Krupa sa partnerima, u Bosanskoj Krupi je jučer i danas održana edukativna radionica na temu "Zelene površine kao važan resurs za razvoj turizma". Organizatori radionice su Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar iz Bihaća.

Cilj edukativne radionice u sklopu prekograničnog projekta „Zeleni otoci“ je upoznati ključne sudionike i turističke djelatnike o važnosti zelenih površina u svrhu integralnog procesa planiranja i uređenja grada s jasnom valorizacijom i sistematizacijom oblikovnih vrijednosti u kreiranju i provedbi turističkih aktivnosti unutar ili u okolini zelenih površina.

U praktičnom dijelu radionice, učesnici su analizirali potencijal za turistički razvoj i moguće prepreke u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Voditelj radionice bio je prof. dr. Sead Vojniković, redovni profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Inače, projekt Zeleni otoci rezultat je uspješnog partnerstva između Općine Bosanska Krupa,  Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Općine Bihać, finasiran sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013.

Ukupna vrijednost projekta je 523 417,49 EUR. Vrijednost projekta sa bh. strane je 207.035,47 EUR, a implementirat će se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije.

Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine i to park Male ade u općini Bosanska Krupa i Gradski park u općini Bihać.

Njime se žele očuvati, revitalizirati i promovisati odabrane urbane zelene površine na području općine Bosanska Krupa, općine Bihać i Zadarske županije i grada Zadra, te zajedničkim aktivnostima doprinijeti očuvanju i zaštiti prirode, saopćili su iz Općine Bosanska Krupa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti