Održana rasprava o upravljanju akcijama Fonda za restituciju i Akcijskog fonda RS: Koncept dobar, rezultati upitni

01.12.2009. 07:16 / Izvor: Nezavisne novine
Održana rasprava o upravljanju akcijama Fonda za restituciju i Akcijskog fonda RS: Koncept dobar, rezultati upitni

Koncept upravljanja akcijama Akcijskog fonda i Fonda za restituciju RS od strane Investiciono-razvojne banke (IRB) RS je u suštini dobar, ali se javlja problem u njegovom sprovođenju.

Izjavio je to 30. novembra 2009. godine Dušan Stojičić, predsjednik parlamentarnog Odbora za praćenje procesa privatizacije u RS, nakon tematske sjednice tog tijela posvećenog upravljanju akcijama ta dva fonda čija ukupna vrijednost portfelja iznosi oko 1,9 milijardi KM.

"Vidimo da taj koncept nije donio očekivani kvalitet koji je najavljivala Vlada RS. Zabrinjava i činjenica da je vrijednost imovine fondova kojima upravlja IRB značajno smanjena, što jeste posljedica tržišta, ali i kvaliteta upravljanja", kazao je Stojičić.

Antonija Dulić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za prodaju i restrukturiranje u IRB-a, postojeći model upravljanja Akcijskim fondom i Fondom za restituciju smatra uspješnim.

"Sada imamo efikasnije upravljanje imovinom fondova, jer se sredstva od privatizacije, za razliku od ranijeg koncepta prodaje državnog kapitala, koriste za razvojne projekte", istakla je ona.

Učesnici u raspravi imali su različita mišljenja o ostvarenim rezultatima u toj oblasti i prioritetnim koracima za unapređenje stanja. Dok je Milan Božić, direktor Banjalučke berze, ocijenio da je od formiranja IRB-a ostvaren napredak u upravljanju entitetskom imovinom, Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, smatra čak da bi trebalo ukinuti IRB i potpuno promijeniti model privatizacije u pravcu uvođenja radničkog akcionarstva. Radovan Rodić, predstavnik Ekonomskog instituta iz Banjaluke, i Goran Račić iz Udruženja ekonomista RS - SWOT, ukazali su da IRB fokus aktivnosti treba usmjeriti na restrukturiranje preduzeća u cilju jačanja njihove konkurentnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti