Održana sjednica Asocijacije akreditiranih tijela za ocjenjivavnje usklađenosti: Adnan Zečić novi predsjednik Asocijacije

03.09.2009. 10:52 / Izvor: eKapija.ba
Održana sjednica Asocijacije akreditiranih tijela za ocjenjivavnje usklađenosti: Adnan Zečić novi predsjednik Asocijacije

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, 02. septembra 2009. godine je održana sjednica Asocijacije akreditiranih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certifikaciju i verifikaciju (OCV) Vanjskotrgovinske komore BiH.

Temeljem Pravilnika Asocijacije jednoglasno je izabran novi predsjednik Asocijacije, Adnan Zečić iz Inspekt-RGH d.o.o. Sarajevo. Zoran Bilbija iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je informirao prisutne o učešću laboratorija o ispitivanju osposobljenosti (Proficiency Testing-PT), koji organizira evropsko tijelo OPCW. Zaključeno je da Institut za akreditiranje BiH – BATA u saradnji s predsjednikom Asocijacije, koji je imenovan za koordinatora ove aktivnosti, pripremi prijedlog učešća laboratorija.

Prisutni su informirani o inicijativi SIM CONTROL-a iz Bijeljine za izmjenu Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Zaključeno je da se ova inicijativa prihvati kao informacija, a pokretaču inicijative se sugeriše da istu zvanično pokrene preko nadležnih organa entiteta i nadležnih organa države BiH.

Prisutni su ocijenili da je potrebno ponovo zvanično animirati akreditirana tijela za aktivno učešće i učlanjenje u Asocijaciju i da predsjedništvo Asocijacije treba sačiniti informaciju o značaju akreditacije tijela za ocjenu usklađenosti kako bi se izbjegao dosadašnji način imenovanja bez akreditacije, navodi se u saopštenju VTK BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti