Održani četvrti poslovni susreti Indonezije i BiH

30.03.2021. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Održani četvrti poslovni susreti Indonezije i BiH

Četvrti poslovni susreti Indonezije i Bosne i Hercegovine održani su u hibridnom formatu – virtualno i uživo.

Četvrti poslovni susreti Indonezije i Bosne i Hercegovine održani su u hibridnom formatu – virtualno i uživo.

Organizacija poslovnih susreta Indonezija - Bosna i Hercegovina godišnja je tradicionalna aktivnost koju Ambasada Republike Indonezije u Sarajevu održava od 2017. godine. Ova aktivnost ima za cilj potaknuti ekonomsku saradnju između dvije zemlje i otvoriti pristup netradicionalnim tržištima - zemljama u istočnoevropskoj regiji, posebno na Balkanu.

"Spremni smo pružiti podršku i olakšati poduzetnicima, kako iz Indonezije, tako i iz Bosne i Hercegovine, koji žele uspostaviti lanac saradnje kroz investicije, zajedničku proizvodnju i zajedničke marketinške aktivnosti u dvije zemlje", rekao je ambasador Roem Kono na otvaranju ovogodišnjih poslovnih susreta Indonezije i Bosne i Hercegovine.  

Dodatno, ambasador Roem Kono, naveo je da trgovinski rekordi između Indonezije i Bosne i Hercegovine nisu bili veliki, ali da su brojevi pokazali pozitivan trend iz godine u godinu. Ambasador Roem Kono je dalje istaknuo: "Ovo stanje ukazuje na to da još uvijek ima puno prostora za razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa, kao i za plasiranje na tržište superiornih proizvoda Indonezije koje mogu koristiti poduzetnici iz dviju zemalja. Aktivnost, koju podržava Privredna komora dvije zemlje, usmjerena je na promociju vrhunskih proizvoda Indonezije i Bosne i Hercegovine, posebno poljoprivrednih proizvoda, prerađenih biljnih i životinjskih masti, mineralnih goriva, drvne industrije, gvožđa, čelika, električne opreme i  turizma.”

Ovom prilikom potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, Mirsad Jašarspahić, zahvalio se Njegovoj ekselenciji na organizaciji četvrtih poslovnih susreta koji su sad više nego ikad potrebni u cilju jačanja međunarodne konekcije i veza kojima će se podržati privrednici, osnažiti lanci dobavljača, ali i ostvariti nove poslovne saradnje, a naročito u sektorima prehrambene, drvne, tekstilne industrije, te sektoru turizma kao posebnim potencijalima saradnje između ove dvije zemlje.  

Njegova ekselencija, ambasador Roem Kono iskoristio je priliku i pozvao bosanskohercegovačke privrednike da preko Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine učestvuju na predstojećem Trade Expo Indonesia 2021 (TEI), koji se planira održati u oktobru 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti