Održani Dani energetike Sarajevo: Istaknut značaj korištenja energetski učinkovitih materijala

02.04.2011. 08:34 / Izvor: eKapija.ba
Održani Dani energetike Sarajevo: Istaknut značaj korištenja energetski učinkovitih materijala

U organizaciji Centra Skenderija, 30.03. i 31.03.2011. godine održani su Dani energetike Sarajevo pod nazivom: "Bosanskohercegovačka energetska ne-strategija".

Učesnici i partneri u sesijama su bili predstavnici izvršne vlasti u FBiH, te istaknute inostrane i domaće, javne i privatne organizacije, kao što su: Federalno ministarstvo prostornog uređenja; USAID Ekonomija energetske efikasnosti projekat 3E; Privredna komora Kantona Sarajevo – Centar za energetsku efikasnost; INZA - Institut zaštite od požara i eksplozije – Sarajevo; Ceteor – Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo; Energis Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Sarajevo; CEEF - Centar za energetsku efikasnost; Tegas – Pem – Sarajevo, itd.

Značaj dijaloga i određivanja smjernica u oblasti energetske strategije i njene učinkovitosti su potvrdili svojim prisustvom, izlagači na sajmu "Gradnja i Obnova", mnogobrojni posjetioci, te predstavnici medija.

Cilj i poruka održanih sesija je da se istakne značaj korištenja energetski učinkovitih materijala u zgradarstvu, te ukaže na greške koju su građevinari i investitori u proteklom periodu pravili primjenom niskoenergetskih materijala.

Putem održanih sesija se istakao značaj u primjeni obnovljivih izvora energije (solarne, energije vjetra i hidroenergije), te istakao značaj proizvodnje i pružanja usluge otkupa električne energije i Zakonske regulative koja je stupila na snagu, te one koja treba da bude usvojena.

U narednom periodu, ovaj će projekat prerasti u tradiciju i organizovat će se u vrijeme kada Europska zajednica obilježava sedmicu održive energije, jer bosanskohercegovačko tržište ukoliko želi da ide u korak sa Europskom zajednicom mora početi razmišljati o učinkovitoj potrošnji energije i korištenju alternativnih izvora energije, jer EU planira da do 2020 godine alternativni izvori energije zauzimaju 20 % u ukupnoj potrošnji energije, saopćeno je iz Centra Skenderija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti