Održani sastanci o postupcima dodjele koncesije za ugalj u Brezi i Zenici

19.07.2019. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Održani sastanci o postupcima dodjele koncesije za ugalj u Brezi i Zenici

Rudnik mrkog uglja Breza podnio je zahtjev za dodjelu koncesije 2018. godine, dok je Općina Breza u isto vrijeme pokrenula tužbu.

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Zlatko Jelić održao je odvojene sastanke sa predstavnicima Općine Breza i Grada Zenice na kojima je razgovarano o postupcima dodjele koncesija za eksploataciju uglja na području ove dvije lokalne zajednice.

Rudnik mrkog uglja Breza podnio je zahtjev za dodjelu koncesije 2018. godine, dok je Općina Breza u isto vrijeme pokrenula tužbu protiv JP Elektroprivreda BiH, Vlade Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona zbog navodnog kršenja zakona o rudarstvu i koncesiji.

Na sastanku sa načelnikom Munibom Zaimovićem i zamjenicom općinskog pravobranioca Dženanom Telalović konstatirano je da je jedan od uslova za nastavak postupka dodjele koncesije odustajanje od tužbe i zahtjeva za reviziju tužbi. Iako je bio uredno pozvan, sastanku se nije odazvao direktor ZD RMU Breza.

Nakon rasprave zaključeno je kako će načelnik Općine Breza informirati Kolegij Općinskog vijeća Breza sa ishodom ovog sastanka te inicirati održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća radi upoznavanja vijećnika sa trenutnom situacijom, vezano za postupak dodjele koncesije, tokom sudskog procesa, kao i zahtjevom za odustajanje od tužbi i revizije, kao uslova za nastavak postupka dodjele koncesije. Sjednica bi se trebala održati najkasnije do 31. augusta.

Zahtjev za dodjelu koncesije prošle godine je podnio i Rudnik mrkog uglja Zenica. Na sastanku sa delegacijom RMU Zenica, koju je predvodio direktor Nevzet Vrškić, pomoćnicom gradonačelnika Amrom Mehmedić i zamjenicom gradskog pravobranitelja Armelom Beganović, konstatirano je da postoji interes svih subjekata za pokretanje procedure dodjele koncesije, te da će RMU Zenica pokušati prije definiranja kriterija za dodjelu koncesije pribaviti rješenje Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH o prenošenju nekorištenih površina trenutnog istražno-eksploatacionog polja sa Rudnika na Grad Zenica.

Zaključeno je kako će Grad Zenica i RMU Zenica dogovoriti međusobna prava i obaveze vezane za tretman industrijskih otpadnih voda i održavanje i sanaciju deponije jalovine, kao i druga prava i obaveze, te da će najkasnije do 30. septembra Grad Zenica donijeti i dostaviti Ministarstvu za privredu bezuslovnu saglasnost Gradskog vijeća za dodjelu koncesije. Nakon dobivanja bezuslovne saglasnosti Ministarstvo privrede će nastaviti procedure dodjele koncesije.

Najveći napredak u postupku dodjele koncesije postignut je po zahtjevu Rudnika mrkog uglja Kakanj koji je podnesen krajem 2017. godine. Prema zaključcima sa sastanka održanog prošle sedmice u Vladi ZDK, Općina Kakanj i RMU Kakanj bi trebali ispuniti svoje obaveze do kraja jula, nakon čega će Ministarstvo za privredu pokrenuti procedure u skladu sa Zakonom o koncesijama, počevši od objavljivanja javnog poziva do konačnog potpisivanja prvog koncesionog ugovora za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja u ZDK, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti