Održani tradicionalni Susreti bosanskohercegovačkih cestovnih prijevoznika

10.12.2019. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Održani tradicionalni Susreti bosanskohercegovačkih cestovnih prijevoznika

Susreti prijevoznika, koje Vanjskotrgovinska komora BiH organizira u suradnji sa Ministarstvom komunikacija BiH, održani su u hotelu Hills na Ilidži.

Dvodnevni, tradicionalni Susreti bosanskohercegovačkih cestovnih prijevoznika, koje su, uz prigodno obraćanje, otvorili Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, obilježeni su redovito dobrom posjećenošću predstavnika prijevozničkih kompanija, gdje su, pored predstavnika organa, institucija i organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, nastupili i predavači na aktualne teme iz Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Susreti prijevoznika, koje Vanjskotrgovinska komora BiH organizira u suradnji sa Ministarstvom komunikacija BiH, održani su u hotelu Hills na Ilidži, 05. i 06.12.2019.godine, uz primjetan interes i sponzora ovog događaja: Euro dam-jas d.o.o Lukavac, Goodyear iz Slovenije sa Unitrade d.o.o. Ljubuški i Centrotrade d.o.o. Sarajevo, Volvo d.o.o. Ilidža, Li-bus d.o.o. Livno, Kӧgel – BiH truck d.o.o. Sarajevo, Man Importer d.o.o. Ilidža, Timocom GmbH iz Njemačke, Sejari d.o.o. Sarajevo i Schmitz Cargobull d.o.o. Sarajevo.

Namjera ogranizatora, da se na Susretima prijevoznika osigura informacija više, te da se predstave one aktivnosti organa i institucija, čija se realizacija može očekivati u vremenu pred nama i koje imaju značajan utjecaj na organizaciju transporta i poslovanje transportenih kompanija, u cijelosti je ostvarena. To najbolje pokazuju izlaganja predstavnika Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije, koji su ukazali na osnovne značajke paketa mobilnosti i aktivnosti unutar ITF-a (International Transport Forum) na eliminiranju restrikcija koje zadržavaju pojedine države u pogledu korištenja kvote CEMT, uvođenja elektronske CEMT dozvole i sl.

Na isti način su i predstavnici organa i institucija u Bosni i Hercegovini predstavili aktivnosti koje se provode i očekivanja implementacije NCTS-a do kraja naredne godine na carinskom području Bosne i Hercegovine (predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH), aktivnosti na početku primjene sistema elektronskog očitavanja i prepoznavanja registarskih tablica vozila (predstavnik Granične policije BiH), obavezama, načinu i uvjetima korištenja pametnog tahografa (predstavnik kompanije Tahograf d.o.o Zagreb), važnostima i očekivanim rezultatima projekta Adripass (konsultant VTK BiH), stanju i prijedlozima za kvalitetnije uređenje vangabaritnog prijevoza (predstavnik Euro-limun d.o.o Doboj), implementaciji Povelje o kvalitetu uz predstavljanje usporednih podataka o zahtjevima, broju i vrsti (po eko karakteristici) vozila iz zahtjeva za raspodjelom CEMT dozvola protekle i ove godine (predstavnik MKT BiH), a prezentiran je i presjek stanja cestovnog prijevoza putnika u Bosni i Hercegovini uz komparaciju aktuelnog, novog modela organizacije redovnog linijskog prijevoza putnika u Europi, te perspektive cestovnog prijevoza putnika u BiH i mogući modeli kretanja tržišta u ovoj oblasti prema najavljenom Protokolu uz Interbus Sporazum (predstavnik MKT BiH).

Zahvalnice sponzorima Susreta, uručio je Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti