Održano deseto jubilarno okupljanje inžinjera na "Danima projektanata"

10.11.2016. 11:11 / Izvor: Akta.ba

U organizaciji BH predstavnika proizvođača opreme "Herz", "Grundfos" i "Vaillant" održani 10. "DANI PROJEKTANATA" na Jahorini.

U organizaciji bh. predstavnika renomiranih proizvođača opreme za klimatizaciju, grijanje i snabdijevanje vodom “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant” 03. i 04.11.2016. godine su na Jahorini, u hotelu “Termag”, održani deseti, jubilarni “Dani Projektanata”. Na dvodnevnom seminaru preko 70 učesnika iz cijele BiH upoznalo se sa novitetima iz proizvodnih asortimana navedenih proizvođača, kao i savremenim rješenjima i trendovima iz oblasti termotehnike.

Svečani skup su otvorili Petar Jelić – direktor Herz d.o.o., Nenad Lehpaner – direktor Grundfos d.o.o. i Semir Botić – direktor Vaillant d.o.o., koji su se svim gostima u ime organizatora zahvalili na dolasku.

Firma “Herz” ove godine obilježava 120 godina od osnivanja. Tom prilikom je prikazan i kratki film o razvoju i istoriji firme, a Petar Jelić je nakon toga održao predavanje o kotlovima koji kao energent koriste drvnu biomasu – sječku i pelet.

O primjeni regulacionih ventila u sistemima grijanja, kao i uređajima koji će kod starijih, klasičnih sistema dvocijevnog grijanja omogućiti mjerenje i naplatu toplote prema utrošku govorila je Sabrina Srkalović, inžinjer iz tehničke podrške “Herz” Sarajevo.

Nedim Ićindić, prodajni inžinjer iz predstavništva “Grundfos” Sarajevo, predstavio je primjenu pumpi sa promjenjivim protokom u sistemima za recirkulaciju potrošne tople vode. Promjena broja obrtaja i protoka u zavisnosti od temperature vode dovodi do još većih ušteda električne energije. Takođe, gospodin Ićindić je demonstirao i korištenje najnovijeg softvera za izbor cirkulacionih pumpi.

Admir Delalić, voditelj tehničkog odjela “Vaillant”- a u BiH, govorio je o  novom sistemu zagrijavanja tople vode preko solarnih kolektora, tzv. “drain back”. Naime, “Vaillant” kao renomirani proizvođač opreme za grijanje je jedini proizvođač koji je napravio sistem “drain back”, koji povećava efikasnost kod eksploatacije te produžava vijek trajanja same opreme.

Voditelj tehničkog odjela “Vaillant”-a u Zagrebu, Dalibor Crnić, predstavio je mogućnost novih upravljačkih automatika koje, ne samo da prate napredak tehnologije, nego i uspostavljaju nove standarde u sistemima daljinskog upravljanja, kako za korisnike, tako i za nadzor uređaja od strane ovlaštenih servisa. 

Pored odličnih predavanja organizatora, na njihovu molbu, skupu se obratio i inžinjer Ljubiša Tanić iz preduzeća “Grijanjeinvest”, koji je kroz konkretne primjere ukazao na izazove sa kojima se projektanti i izvođači susreću u praksi te dao nekoliko preporuka za njihovo prevazilaženje. Svojim izlaganjem je potakao zanimljivu stručnu  diskusiju među kolegama projektantima.

"Nadamo se da ćemo u idućim godinama, pored stručnih prezentacija, imati još više prostora za ovakvu razmjenu iskustava iz struke", istakli su organizatori.

Deseto jubilarno okupljanje na “Danima projektanata” je ponovo pokazalo kolika je potreba i želja inžinjera i projektanata mašinske struke da zadrže korak sa novim rješenjima i dostignućima tehnike u svom svakodnevnom radu. Uz stručno usavršavanje svi učesnici su imali prilike za razonodu i opuštanje, a ni ovaj put nije izostala tradicionalna zabava u restoranu “Koliba”.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti