Održivi turizam mora postati prioritet za zaštićena područja Dinarskog luka

08.10.2014. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Održivi turizam mora postati prioritet za zaštićena područja Dinarskog luka
OTVORI GALERIJU

Važnost razumijevanja održivog turizma i njegovo primjenjivanje u zaštićenim područjima regije glavna su tema ovogodišnje međunarodne konferencije "Parkovi Dinarskog luka".

Važnost razumijevanja održivog turizma i njegovo primjenjivanje u zaštićenim područjima regije glavna su tema ovogodišnje međunarodne konferencije "Parkovi Dinarskog luka", koja je jučer započela u Nacionalnom parku Brijuni. Treći je to put da svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF okuplja direktore i djelatnike zaštićenih područja iz mreže "Parkova Dinarskog luka“ s ciljem učenja, povezivanja i dijeljenja iskustva.

Nakon prošlogodišnje konferencije u Budvi, kada je usvojen dokument “Velika pobjeda za Dinarski luk”, kojim su se Republika Albanija, Republika Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija obvezale na daljnji zajednički rad na unapređenju zaštićenih područja, na ovogodišnjoj konferenciji naglasak je stavljen na postavljanje temelja asocijacije Parkovi Dinaridi, kojom će se nastaviti inicijativa Parkova Dinarskog luka.

"Prirodni fenomeni često ne staju na političkim granicama, tako da ni njihova zaštita ne može stati na državnim granicama. Glavni motivi inicijativa o zaštiti područja i formiranju parkova koji prelaze nacionalne granice su potaknuti države susjede na suradnju, omogućiti lakše i bolje upravljanje zaštićenim područjem i podizati kvalitetu života stanovnika zaštićenih područja i područja koja im gravitiraju", izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode RH Mihael Zmajlović i nastavio: "U Hrvatskoj smo ponosni na naših 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode te taj iznimni prirodni resurs ulaganjima stavljamo u funkciju održivog razvoja kako bi cijela regija oko parkova mogla napredovati".

Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost. Riječ je o najbogatijem području vodom na Sredozemlju u kojem se nalazi najdublja vertikala na svijetu u NP Sjeverni Velebit, najveća europska prašuma Peručica u NP Sutjeska, drugi najdublji kanjon na svijetu – kanjon rijeke Tare. Regija se ponosi zdravim populacijama velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka, a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta.

“WWF vjeruje da su zaštićena područja od temeljne važnosti za zaštitu čarobne prirodne baštine u regiji i da ljudima donose korist. Uz asocijaciju Parkovi Dinaridi zaštićena područja će biti još učinkovitija u postizanju ove važne misije”, izjavio je direktor WWF-ovog Mediteranskog programa Paolo Lombardi. "Moramo raditi zajedno – vlade, poslovni sektor, civilno društvo, lokalne zajednice – kako bismo bili sigurni da ljudi koji žive u parkovima ili oko njih mogu imati koristi od tih zaštićenih područja, povezujući zaštitu prirode, gospodarski interes i dobrobit ljudi".

Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović pozdravio je oko 150 sudionika iz 13 zemalja Europe. "Brijunima je s razlogom pripala čast da ugosti priznate stručnjake i nagrađivane govornike te brojne sudionike završne konferencije Parkova Dinarskoga luka. Poznato je da su se baš na Brijunima odvili brojni važni pregovori i povijesni dogovorii, pa tako i ova konferencija okuplja čelne ljude iz područja zaštite prirode svih zemalja regije Dinarskoga luka, čime se jasno iskazuje želja za zajedničkom transnacionalnom zaštitom dinarskog ekosustava i kontinuirane suradnje svih dionika s tog područja, od Slovenije do Albanije.  U tom smislu, okupljanje parkova Dinarskog luka na Brijunima značajan je događaj, ne samo za jugoistočnu Europu, već i za svjetsku prirodnu baštinu. Tema konferencije je održivi turizam u zaštićenim područjima, a NP Brijuni u tom kontekstu predstavlja uspješan primjer usklađenosti izletničke djelatnosti sa zaštitom prirode, valorizacijom prirodne, geološke i kulturno-povijesne baštine", zaključio je Dujmović.

Kroz trodnevni program konferencije govorit će se o važnosti održivog turizma u parkovima, a panel će voditi novoizabrani predsjednik Europark Federacije Ignace Schops. Bit će predstavljeni rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima, koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije, a postavit će se i temelji osnivanju službene asocijacije Parkovi Dinaridi, koja bi trebala biti osnovana potkraj ove godine. Uz obilazak NP Brijuni, sudionici će se upoznati i sa sustavom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj na studijskom putovanju u Motovunsku šumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti