Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odžaković: 32 posto radnika u RS izloženo mobingu

28.07.2014. 08:08 / Izvor: Fena

Istraživanja Saveza sindikata Republike Srpske je pokazalo da je prošle godine oko 32 posto radnika bilo izloženo mobingu, potvrdila je generalna sekretarka Saveza sindikata RS Velka Odžaković.

"Radnici, nažalost, trpe sve vrste mobinga i ovo istraživanje je pokazalo da se stanje promijenilo, ali nagore", rekla je ona na jučeršanjoj pres-konferenciji, ističući da je povećan broj prijava mobinga, da li zbog hrabrosti radnika da prijave takve pojave ili zbog same činjenice da su zaposleni više izloženi tom vidu diskriminacije od poslodavaca.

Odžaković je dodala da se sve češće javljaju i radnici iz javnog sektora koji trpe mobing, a poseban problem su zaposleni u privatnom sektoru, gdje se smatra da moraju raditi čak i neke poslove u domaćinstvima poslodavaca, da čiste bazen, kose travu, okopavaju baštu...

Istakla je da bi se ljudi iznenadili i kada bi znali koje sve vrste mobinga se dešavaju i u institucijama RS, bankama...

Generalna sekretarka Saveza sindikata RS je navela i da je neprimjenjivanje Zakona o radu, možda, i najveća vrsta mobinga zbog koje je radnik neprekidno "mobiran", pa sve do fizičkih napada, koji se takođe prijavljuju.

"Sindikat ovom sazivu parlamenta RS može da uputi najveću zamjerku što nije donio zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu", rekla je Odžaković, podsjetivši da taj zakon "stopiran" na skupštinskom Odboru za privredu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti