Ohrabrujući podaci: Privreda u USK-u ne pokazuje samo znake oporavka, već i napretka

08.09.2021. 08:57 / Izvor: Fena
Ohrabrujući podaci: Privreda u USK-u ne pokazuje samo znake oporavka, već i napretka

Predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enes Ružnić predstavio je ohrabrujuće podatke

Predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enes Ružnić predstavio je u razgovoru za Fenu ohrabrujuće podatke kada je u pitanju kompletan privredni sektor u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o statističkim podacima u oblasti industrijske proizvodnje, tu je za vrijeme kulminacije pandemije koronavirusa zabilježen pad od oko 10 posto, dok je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren rast od 22,6 posto.

"Kada kompariramo ova dva podatka, jasno je da naša industrijska proizvodnja u odnosu na 2019. godinu raste za cijelih 12,6 posto. Iskreno, to je fantastičan rezultat, kojeg nismo mogli očekivati ni u najljepšim snovima", kazao je Ružnić.

Ocijenio je i da svi ostali podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju ne samo znake oporavka, već izuzetnog privrednog napretka. Tako je na primjer izvoz s tog područja BiH u ovoj godini uvećan za 46 posto, u odnosu na isti period prethodne godine.

"Najveći rast je zabilježen u proizvodnji papira i proizvoda od papira, od čak 76 posto. Proizvodnja gotovih metalnih proizvoda je porasla za 46 posto, a ostala prerađivačka industrija za 31 posto. Naši drvoprerađivači imaju izvanrednu godinu i bilježe rast proizvodnje za 14 posto, te doslovno sve mogu plasirati na inozemno tržište", ističe Ružnić.

Dodaje da je učešće USK-a u ukupnom izvozu Federacije BiH i dalje relativno malo, međutim, u ovoj godini je povećano za 0,6 posto u odnosu na nekoliko prethodnih godina.

"Posebno smo ponosni na rezultate u turističkoj sezoni, koja je gotovo na nivou rekordne 2019. godine", dodao je.

Sve se ovo, kaže odrazilo i na broj zaposlenih građana Unsko-sanskog kantona.

"U šestom mjesecu ove godine smo imali 37.067 građana na evidenciji zaposlenih, dok je u istom mjesecu prethodne godine bilo 35.636. To je za 4,02 posto više zaposlenih građana USK-a, što je i očekivano s obzirom na ovaj rast industrijske proizvodnje. Ipak, još uvijek se suočavamo i sa našim najvećim problemom, a to je iseljavanje stanovništva iz gradova i općina našeg kantona. To s druge strane, nažalost, negativno utiče na sve ove podatke i zaista ćemo se svi zajedno morati pozabaviti tim problemom", podvlači Ružnić.

Navodi i da je kantonalna vlada ponovo osigurala dodatna sredstva za oporavak i poticaje privrednika koji bi uskoro trebali biti isplaćeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti