Oko 12.000 nezaposlenih moglo bi dobiti priliku za posao

23.12.2020. 08:43 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Oko 12.000 nezaposlenih moglo bi dobiti priliku za posao

Kao ciljne grupe navedeni su mladi, žene, stariji od 40 godina, oni koji su na birou više od godinu dana, potom oni s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, kao i osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica, pripadnici boračkih kategorija, Romi, samohrani roditelji, žrtve nasilja.

Zbog pandemije novog soja koronavirusa ispašta i ekonomija. U našoj zemlji je u pojedinim granama privrede bio potpuno ili djelomično obustavljen rad, a oni koji su nastavili raditi, to su činili umanjenim kapacitetom. 

Trgovina, turizam samo su neke od pogođenih grana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH, koje su naveli u planovima rada za iduću godinu, istaknuto je, između ostalog, da je u junu ove godine povećan broj nezaposlenih za 11.970 osoba u odnosu na prosjek broja nezaposlenih iz 2019. godine.

Ukazano je i da demografska struktura u Federaciji BiH ukazuje na ubrzano starenje stanovništva i pad nataliteta. Značajan je udio neaktivnih i nekvalifikovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu. Poseban problem predstavlja izražena migracija kvalifikovane radne snage, naročito mladih, u zemlje Evropske unije. Istovremeno, smanjuje se broj učenika i studenata.

Stoga je važno nastaviti s mjerama pomoći pri zapošljavanju, zbog kojih službe za zapošljavanje i postoje.

Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje FBiH za iduću godinu upućen je u parlamentarnu proceduru, a o njemu će parlamentarci glasati iduće sedmice.

Naime, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 29. decembar, a Doma naroda bit će održana dan kasnije.

Prema ovom planu, iduće godine bit će sufinansirano zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i društveno koristan rad za oko 12.000 osoba.

"Planirano je da u 2021. godini programima aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 nezaposlenih osoba. Planirane aktivnosti podrazumijevaju: sufinansiranje zapošljavanja kod poznatog poslodavaca, sufinansiranje samozapošljavanja kroz pokretanje Start up biznisa, sufinansiranje obuke uz zapošljavanje i sufinansiranje društveno korisnog rada", navedeno je u Finansijskom planu Zavoda za zapošljavanje FBiH. 

Kao ciljne grupe navedeni su mladi, žene, stariji od 40 godina, oni koji su na birou više od godinu dana, potom oni s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, kao i osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica, pripadnici boračkih kategorija, Romi, samohrani roditelji, žrtve nasilja.

Za realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja u idućoj godini planirano je nešto više od 73 miliona KM. 

Javni pozivi za samozapošljavanje i zapošljavanje očekuju se u prvom kvartalu iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti