Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Oko 2.000 radnika iz BiH u Njemačkoj treba produženje viza

Ambasadorica Uebber informirala je ministra Košarca da detašmani mogu biti produženi u redovnim procedurama.

16.04.2020. 08:21 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu ambasadoricu Njemačke u BiH Margret Uebber s kojom je razgovarao o rješavanju statusa detaširnih radnika iz BiH u Njemačkoj u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa. 

Ministar Košarac informirao je ambasadoricu Uebber da oko 2.000 radnika iz BiH trenutno radi na realizaciji ugovorenih poslova u Njemačkoj, te da imaju organičeno vrijeme boravka i rada u toj zemlji. Kako je istakao, određenom broju tih radnika, koji su se zatekli u Njemačkoj na početku epidemije koronavirusa, istekla je viza ili radna dozvola i prinuđeni su da se vraćaju u BiH, a na njihovo radno mjesto treba da budu upućeni novi radnici, koji su usljed novonastalih okolnosti u tome onemogućeni. Osim toga, EU je zatvorila svoje granice i onemogućila ulazak državljana zemalja koje nisu članice EU, čime je radnicima iz BiH onemogućen odlazak na rad u Njemačku.

Ministar Košarac naveo je da dodatni problem predstavlja činjenica da je odjel za vize u Ambasadi Njemačke u BiH, zbog pojave korona virusa, 17. marta obustavio svoj rad, ponišio sve zakazane termine i onemogućio izdavanje viza.  

Ambasadorica Uebber informirala je ministra Košarca da detašmani mogu biti produženi u redovnim procedurama. Kako je pojasnila, kompanije kojima su dodijeljeni detašmani treba da se obrate nadležnim lokalnim službama za strance u Njemačkoj sa zahtjevima za produženje radne dozvole ili boravka radnika u ovoj zemlji, nakon čega će se pomenute službe obraćati nadležnoj agenciji za rad u Njemačkoj.

Ambasadorica Uebber izrazila je spremnost Ambasade Njemačke u BiH da se uključi u rješavanje ovog problema, te poručila da se privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH i Spoljnotrgovinska komora BiH mogu direktno obratiti Ambasadi Njemačke u BiH u cilju rješvanja problema detaširanih radnika iz BiH. 

Na današnjem sastanku razgovarano je i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u BiH u uvjetima širenja koronavirusa. Košarac je rekao da spoljnotrgovinski promet funkcionira u novonastalim okolnostima, te da je ohrabren osnivanjem zelenih prioritetnih traka na definiranim graničnim prijelazima za promet vitalnih roba s zajedničke liste, koju je usaglasio Sekretarijat CEFTA-e. 

Upoznao je ambasadoricu Njemačke u BiH i o drugim mjerama koje je Ministarstvo na čijem je čelu preduzelo u cilju ublažavanja negativnih efekata koronavirusa na domaću privredu. Sagovornici su se usaglasili da je prioritetno zaštititi zdravlje građana, te izrazili punu podršku zdravstvenim radnicima u BiH u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti