Oko 2.000 klizišta evidentirano u BiH, zemljište i dalje ne miruje

26.05.2014. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
Oko 2.000 klizišta evidentirano u BiH, zemljište i dalje ne miruje

U Obodnici se ne sjećaju da je klizište ikada nosilo kuće i imanja. Put prema naseljima Breške i Dokanj je propao dva metra, a jedini prilaz je iz pravca Previla i Dragunje.

Motikom sam kopala kanale kako bi vodena bujica zaobišla moju kuću, ali uzalud, odbrana je bila nemoguća, majka priroda je za nekoliko minuta srušila moj jedini dom, ispričala nam je Enesa Djedović iz tuzlanskog sela Obodnica, jedna od mnogih u BiH kojima su klizišta uništila krov nad glavom.

"Riječima vam ne mogu opisati kroz šta sam sve sa dvoje maloljetne djece prošla u minule četiri godine. Svaki šum me je budio, jer je moj suprug u jutarnjim satima pao s balkona i poginuo. Nakon njegove smrti dobila sam posao u MUP-u TK, okrenula se školovanju djece, a sada nam je klizište uništilo sve što smo imali", kroz suze priča Djedovićeva.

Djedovićeva ističe da je sretna što su sačuvali žive glave, ali se pita kakva ih budućnost čeka sada kada su izgubili sve.

Kuću je, kako kaže, sa suprugom gradila kupujući ciglu po ciglu, ali im je sav trud nestao u jednom danu.

"Živjeli smo od svog rada i bili prezadovoljni. Pogledajte na šta mi danas imanje liči. Uz ovaj put se nekada bez problema moglo ići automobilom, a danas se ne može ni pješice. Trenutno sam smještena kod brata, ali svi znamo da to ne može trajati dugo. Neko se za nas mora pobrinuti", govori ona.

U Obodnici se ne sjećaju da je klizište ikada nosilo kuće i imanja. Put prema naseljima Breške i Dokanj je propao dva metra, a jedini prilaz je iz pravca Previla i Dragunje.

Mještani ovog sela već desetak dana imaju besane noći, pokušavaju spasiti kuće koje su uništene, ali i čekaju da im nadležne službe kažu koliko je boravak u njihovim kućama siguran.

Takođe, angažovani su i na čuvanju svojih imanja, jer su pojedini napušteni objekti bili na meti kriminalaca koji su odnosili kućanske aparate i druge vrijedne predmete.

Iz Civilne zaštite Tuzla kažu da je na području ovog kantona evidentirano 1.071 klizište, a najsloženija situacija je u naseljima Badre, Kojšino, Borić, Donja Obodnica, Požarnica i Orašje.

Oni smatraju da je, od svih opština Tuzlanskog kantona, najkritičnija situacija u tuzlanskoj opštini, jer su zbog klizišta mnoge porodice ostale bez kuća, dok je na stotine stanovnika evakuisano.

Jozo Nišandžić, komandant tuzlanskog štaba, rekao je da prognoze geologa nisu ohrabrujuće jer ni oni nisu zadovoljni stanjem na terenu.

Iz Civilne zaštite RS preciziraju da je konačan broj klizišta u Bratuncu 126, a broj evakuisanih osoba usljed pomjeranja tla 170. I na području kompletne opštine Lopare do sada je evidentirano 270 klizišta koja su ugrozila elektroinstalacije, PTT instalacije i veliki broj kuća. Više od 150 kuća je direktno ugroženo, a preko 120 osoba evakuisano. U mjesnoj zajednici Jablanica klizište je oštetilo izvorište i stanovništvo ove mjesne zajednice nema vodu.  Klizište prijeti jednoj kući u Gornjim Zalukovcima, a u mjestu Tišča ugroženo je sedam objekata, te je izvršena preventivna evakuacija 12 mještana.

Strahuju i u Milićima, gdje klizište ugrožava nekoliko objekata. Broj klizišta u Srebrenici se takođe stalno povećava i ona ugrožavaju lokalne nekategorisane putne pravce. Ukupno je na području ove opštine do sada evidentirano oko 115 klizišta. I u Šekovićima aktivan je veći broj klizišta koja ugrožavaju oko 10 stambenih objekata, iz kojih je evakuisano 20 osoba. Jedan od većih problema na području opštine Vlasenica i dalje su brojni odroni na putevima. Klizište na lokaciji Ugljevik - Prigradsko ugrožava jedan stambeni objekat, klizište u Bogutovom Selu ugrožava dvije kuće i ljudi su evakuisani, a u Srednjoj Trnovi jedna kuća je ugrožena i iz nje je izvršena evakuacija. Na području opštine Šipovo, gdje se stanje normalizuje, ima 17 klizišta koja zasad ne ugrožavaju puteve niti objekte. U Doboju klizište u naselju Cerovica ugrožava stambeni objekat i pomoćne objekte, a o ovom događaju obaviješten je Štab Civilne zaštite.

Pomjeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestano padale, te topljenjem snijega koji je krajem aprila na planini Vlašić napadao preko metar, u opasnost je dovedeno više stočara iz obližnjih sela, čije su livade i kuće u kojima borave tokom ljetne ispaše klizišta snijela u rijeku Jasenicu.

Neprohodni putevi

- Lopare - Gornja Tuzla (u mjestu Veselinovac)                               

 

- Lončari - Brčko (srušen most)                                           

 

- Bijeljina prema Rači

 

- Krupa na Vrbasu - Jajce

 

- Lopare - Srebrenik

 

- Bratunac - Drinjača (u mjestu Polam)

 

- Bratunac - Skelani Žlijebac

 

- Šekovići - Kaštelj

 

- Budimlić Japra - Podvidača

 

- Maglaj - Doboj (u mjestu Kosova)

 

Zatvoreni granični prelazi

- Granični prelaz Šamac

 

- Granični prelaz Brčko

 

- Granični prelaz Rača

Evidencija klizišta

Tuzlanski kanton          1.071

 

Lopare                              270

 

Zvornik                            200

 

Bratunac                           126

 

Srebrenica                         115

 

Osmaci                               50

 

Šipovo                               15

Nastalo jezero!

Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom rejonu nedaleko od Travnika formiralo je jezero. U opasnosti je oko 10.000 stanovnika ukoliko se nastavi obrušavanje zemlje.

U gornjem slivu rijeke Jasenice usljed pokretanja cijelog brda u korito rijeke, od nanosa kamena, stabala i zemlje formirana je brana širine između 50 i 80 metara, te je tom prilikom nastala veća akumulacija, tačnije jezero

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti