Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Oko 40 speleologa iz Hrvatske, Slovenije i BiH istražuje jamu Nevidna voda

03.08.2021. 10:02 / Izvor: Fena

U organizaciji Speleoloških odsjeka PD Željezničar iz Gospića i Velebita iz Zagreba te Speleološkog društva "Mijatovi Dvori" iz Tomislavgrada od 1. do 8. kolovoza održat će se speleoronilačka ekspedicija u jami Nevidna voda.

Kako je ispred organizatora za Fenu kazao Josip Marković, jama se nalazi na Dinari te je sa svojih 653 metra dubine najdublja jama u BiH i jedna od najljepših u sustavu Dinarskog kraja.

"Cilj je ove ekspedicije ronjenje u jezeru na dnu jame gdje su zadnja istraživanja pokazala dubinu veću od 20 m te provjera eventualnih upitnika vezanih za geološke i klimatske procese, kao i izravan uvid u podzemne vodene tokove i brojne špiljske životinje", istaknuo je Marković.

Po njegovim riječima, ekspediciju čini cca 40 speleologa iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a zaron i ispitivanje jezera bi trebala voditi instruktorica speleologije i profesionalni ronilac Đenis Barnjak.

Inače, ovu su jamu hrvatski speleolozi istraživali u tri intervala - 2005., 2006. i 2008. godine te su došli do jezera koje se sastoji od dva dijela, prvog površine 40x15 m eliptičnog oblika te drugog zakrivljenog, površine 30x12m. 

Jezera su međusobno spojena manjim prolazom u razini vode duljine oko 4 m te velikim otvorom dimenzija 15x20 m u stropu završne dvorane, tako da zid između njih čini prirodni most. 

Temperatura jezera je 8°C, a u jezeru su primijećene potopljene sige, što ukazuje na mogućnost da voda u jezero dolazi iz ponora u rubu Livanjskog polja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti