Okončana prva faza projekta SASE - IFC

09.04.2010. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
Okončana prva faza projekta SASE - IFC

Sarajevska berza-burza vrijednosnih papira (SASE) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, potpisale su Ugovor o saradnji u okviru kojeg je predviđena analiza korporativnog upravljanja u društvima čijim se dionicama trguje na berzi. Svrha je utvrđivanje eventualnih nedostataka i obuka s ciljem unaprijeđenja sistema upravljanja.

SASE i IFC su u periodu od decembra 2009. do marta 2010. godine u BH Telecomu, Vispaku iz Visokog, Tvornici cementa Kakanj, Diti Tuzla, Mapexu iz Maglaja, te Vranici, Opresi i Pak Centru iz Sarajeva obavili analizu korporativnog upravljanja na osnovu standarda propisanih Kodeksom korporativnog upravljanja Sarajevske berze-burze. Slijedeća aktivnost planirana za ova društva je obuka u mjesecu maju, koja će se fokusirati na oblasti korporativnog upravljanja za čije unaprijeđenje društva iskažu interes.

Dobar sistem korporativnog upravljanja je u direktnoj vezi sa umanjenim rizikom investiranja, pa je ovo jedan od načina da se potaknu investicije u privatni sektor u BiH.

SASE i IFC kroz dugogodišnju saradnju nastoje poboljšati standarde korporativnog upravljanja u društvima čijim se dionicama trguje putem berze. Ovo je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti koja doprinosi tom cilju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti