Okončanje FAR projekta - Fiskalno planiranje, disciplina i transparentnost

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Okončanje FAR projekta - Fiskalno planiranje, disciplina i transparentnost

25.02.2020. 13:31 / Izvor: Akta.ba

Nakon više od pet godina uspješne saradnje i rada USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR) i partnera u javnom sektoru, ostvareni su rezultati koji će biti od koristi kako za privatni sektor, tako i za institucije u Bosni i Hercegovini.

Okončanje FAR projekta bit će  obilježeno na svečanosti Jačanje fiskalnog planiranja, discipline i transparentnosti', koja je planirana za srijedu u Sarajevu.

Tom događaju prisustvovat će predstavnici ministarstava finansija i drugih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou.

"Neki od značajnijih rezultata USAID FAR projekta uključuju i činjenicu da svi građani u Federaciji BiH mogu, putem interneta, pogledati i provjeriti da li su njihovi doprinosi uplaćeni od poslodavaca. U Republici Srpskoj firme mogu, elektronskim putem, podnositi prijave za direktne poreze i komunicirati direktno sa Poreskom upravom elektronskim putem", navodi se.

Kako se ističe, unaprijeđeni su kapaciteti za izradu i korištenje fiskalnih modela u institucijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, Brčko distriktu i Kantonu Sarajevo.

"To znači da su partneri u mogućnosti da pouzdanije predviđaju potencijalne efekte i rezultate izmjene fiskalne politike. Kao direktan rezultat, ministarstva mogu koristiti i prilagođavati modele vlastitim potrebama, samostalno", naglašava se, saopćio je USAID BiH.

Dosad je američka Vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva, uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti