Olakšati procedure inozemnim investitorima

21.05.2007. 13:39 / Izvor: Fena
Olakšati procedure inozemnim investitorima

Unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i njegova savjetnika Fuada Strika s predsjednikom Vijeća inozemnih investitora u BiH (FIC) Markom Davidsonom i izvršnim direktorom Nerminom Zukićem.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH, predstavnici FIC-a upoznali su premijera s tzv. "Bijelom knjigom", dokumentom u kojem FIC identificira administrativne probleme s kojima se suočavaju inozemni investitori u BiH, te nudi moguća rješenja.

Dogovoreno je da predstavnici Federalne vlade i FIC-a zajednički sačine prijedlog mjera za ubrzanje i olakšanje procedure registracije i pripreme investicija.

Nakon toga, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, federalni premijer pozvat će kantonalne premijere na sastanak na kojem bi bila analizirana ponuđena rješenja i načini njihove provedbe.

Premijer Branković je, također, upoznao predstavnike FIC-a s planovima u oblastima energetike, prometa i poljoprivrede koje Vlada FBiH namjerava ostvariti upravo putem javnog i privatnog partnerstva, a u kojima bi članice FIC-a mogle naći vlastiti interes.

FIC djeluje od kraja prošle godine, a u ovu asocijaciju dosad je uključeno više od dvadeset renomiranih inozemnih kompanija koje su već ostvarile uspješne investicije u BiH, među kojima su Siemens, HVB, Hypo Alpe Adria, Mittal Steel i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti