Olimpijski centar "Jahorina": Za modernizaciju još 16 miliona KM

16.04.2009. 10:05 / Izvor: Nezavisne novine
Olimpijski centar 'Jahorina': Za modernizaciju još 16 miliona KM

Skupština akcionara Olimpijskog centra "Jahorina" donijela je 15. aprila 2009. godine odluku da centar bude ponovo dokapitalizovan u vrijednosti od 16 miliona KM.

Na osnovu te odluke biće emitovano 16 miliona akcija vrijednosti od jedne KM.

Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra "Jahorina", podsjetio je da je već obavljena dokapitalizacija u vrijednosti od deset miliona KM i da je nove akcije kupila Investiciono-razvojna banka (IRB) RS. Koroman očekuje da IRB ponovo kupi akcije kako bi i druga dokapitalizacija bila uspješna.

On je podsjetio da će 16. aprila 2009. godine biti otvorene ponude prispjele na oglas za nabavku dvije šestosjedne žičare na lokacijama Poljice i Ogorjelica jedan. Koroman se nada da će tri vodeće firme u svijetu predati tendersku dokumentaciju i da će izabrati najpovoljniju kako bi ubrzo mogli krenuti u izgradnju šestosjeda za čiji završetak je rok 1. decembar 2009. godine.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je nakon sastanka s predstavnicima Olimpijskog centra "Jahorina", Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem, predstavnicima opštine Pale i hotelijerima da se mora pokazati da Jahorina može imati turističku ponudu tokom cijele godine, jer neće opstati kao olimpijska planina ako funkcioniše samo u zimskoj sezoni.

"Na Jahorini 275 dana nema događanja, zbog čega je potrebno formirati marketinšku agenciju, koja će, uz Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo, promovisati tu planinu", istakao je Gluhaković.

On je naglasio da se mora formirati koordinaciono tijelo koje će tačno uspostaviti dijagnozu stanja na Jahorini, svaki mjesec održavati sastanke i odmah rješavati evidentne probleme.

"Dogovoreno je da se pokrene velika akcija javnih radova na uređenju staza i njihovom kompletnom čišćenju, te rekonstrukciji kosog transporta, kako bi se sve završilo do 1. decembra i spremno dočekala naredna sezona", rekao je Gluhaković.

Koroman je rekao da se odmah nakon ove zimske sezone mora krenuti s pripremama za narednu, navodeći da ima dosta otvorenih pitanja, preklapanja nadležnosti i nedefinisanih stanja koja treba riješiti.

"Nadamo se da će nadležne institucije preuzeti svoje obaveze i da ćemo tokom ljeta sve probleme riješiti i novu turističku sezonu dočekati u novom svjetlu", naglasio je Koroman.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Savo Kovač rekao je da je ova zimska sezona lošija od prethodne, jer je na Jahorini evidentirano 15 odsto manje noćenja. Kovač je naglasio da je mnogo razloga za to, ali je kao glavne faktore naveo nedovoljno snijega na početku sezone i ekonomsku krizu koja se prvo reflektuje na turizam.

Radovanović je naglasio da se ne smije praviti pauza u djelovanju na Jahorini i da je ovo pravo vrijeme za nastavak aktivnosti i za početak priprema za narednu sezonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti