Omogućena registracija privrednih subjekata u FBIH

07.07.2014. 08:00 / Izvor: Fena
Omogućena registracija privrednih subjekata u FBIH

Federalno ministarstvo pravde je saopćilo da je osiguralo sve preduvjete za nesmetan rad registra privrednih subjekata, koji je krajem prošle godine obustavljen u Federaciji BiH radi nefunkcioniranja elektronskog sistema registracije

Federalno ministarstvo pravde je saopćilo da je osiguralo sve preduvjete za nesmetan rad registra privrednih subjekata, koji je krajem prošle godine obustavljen u Federaciji BiH radi nefunkcioniranja elektronskog sistema registracije.

Od sutra će svi općinski sudovi u FBiH, kod kojih se vrši registracija privrednih subjekata, ponovno biti u mogućnosti registrirati privredne subjekte, kao i nove podružnice svojih firmi.

Upis u registar će se nastaviti prema redoslijedu do sada pristiglih zahtjeva.

"Ovo ministarstvo je uložilo velike napore za poduzimanje aktivnosti na otklanjanju prepreka koje su blokirale registraciju privrednih društava na sudovima, što je prijetilo nastankom milionskih šteta, kako za FBiH, tako i za privredna društva u cjelini. Bilo je onemogućeno da privrednici i potencijalni ulagači vrše registraciju djelatnosti. Čak su i oni, koji imaju registrirane privredne subjekte, morali ostaviti uvezenu robu na terminalima, ukoliko im je nedostajalo odobrenje za vršenje određene djelatnosti, jer se nisu mogli preregistrirati da vrše i tu vrstu djelatnosti. Na ovom ministarstvu ostaje zadatak da ispita zašto je prije pet godina zaključen ugovor koji revizija ne smatra opravdanim, usljed čega je i došlo do raskida ugovora o održavanju i zastoja u registraciji privrednih subjekata. Tadašnji ugovor o tenderu je doveo do sadašnje situacije, a zaključen je prije mog dolaska na ovu funkciju", rekao je Zoran Mikulić, federalni ministar pravde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti