Omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju

28.07.2020. 07:38 / Izvor: Fena
Omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac jučer je u Sarajevu organizovao sastanak u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac jučer je u Sarajevu organizovao sastanak u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, s fokusom na pitanje izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Sastanku je prisustvovala delegacija kompanije "ArcelorMittal" Zenica, najvećeg proizvođača i izvoznika čelika, te predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH. Osim zeničkog "ArcelorMittala", značajni proizvođači i izvoznici čelika su firme "Komerc-mali" iz Prnjavora i "FerroKeš" iz Mostara.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trogivne i ekonomskih odnosa BiH, povod današnjeg sastanka bila je Odluka koju je Republika Srbija donijela 26. juna 2020. godine, o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, u skladu sa pravilnikom Svjetske trgovinske organizacije.

Ministar Košarac izrazio je razumijevanje zbog ovakve odluke Republike Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu čelika.

"Zatražio sam od predstavnika zeničkog 'ArcelorMittala' i Spoljnotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju", poručio je ministar Košarac.

On je najavio da će uputiti dopis Ministarstvu trgovine Republike Srbije u kojem će zatražiti službeni stav u vezi s mogućnošću iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina.

"Republika Srbija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH. Od ključnog je značaja da poštujemo izuzetno dobre bilateralne odnose, kao i značajan spoljnotrgovinski rast između dvije zemlje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja za obje zemlje, te omogućili domaćim proizvođačima u sektoru metalne industrije nastavak uspješnog poslovanja", naglasio je Košarac.

On je potcrtao da Republika Srbija u konkrenom slučaju vodi transparentan postupak, te izrazio uvjerenje da će ova država uvažiti argumente da proizvođači rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH nisu povećali prodaju svojih proizvoda na tržištu Srbije.

"Uvažavajući dobre spoljnotrgovinske odnose sa Srbijom, uvjeren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju - zaključio je ministar Košarac", saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti