Online sadržajima do efikasnijeg poslovanja kroz krizu i neizvjesnost

07.07.2020. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Online sadržajima do efikasnijeg poslovanja kroz krizu i neizvjesnost

Tokom serije panel diskusija i webinara, lideri u svojim poljima predstavili su primjere dobre prakse odgovora na zastoj proizvodnje.

Kompanija Targer Engineering & Consulting, prilagodila je svoje poslovne aktivnosti situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19 , te u proteklom periodu organizirala seriju online panela i webinara na temu upravljanja poslovnim procesima u vrijeme krize. Ovaj program je nastavak edukacija i konferencija namjenjen top, srednjem i nižem menadžmentu koje ova konsultantska kuća inače organizira za svoje klijente.

"Svjesni da je pandemija na samom početku izazvala paniku i zaustavila rad u većini proizvodnih kompanija, pokrenuli smo online diskusije i edukacije od strane stručnjaka i iskusnih menadžera koji su dijelili svoja iskustva i savjete za lakše prevazilaženje krize", izjavio je direktor Targera, Tarik Kadrispahić te dodao kako su  u vrlo kratkom roku okupili veliki broj kompanija koje djeluju u oblasti industrijske proizvodnje, a sama ideja je prepoznata i od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, koji je u ime Njemačke vlade kroz projekat Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH podržao ovu seriju panela i webinara.

Tokom serije panel diskusija i webinara, lideri u svojim poljima predstavili su primjere dobre prakse odgovora na zastoj proizvodnje, upravljanje rizicima tokom blokade, kao i komunikaciju i korištenje digitalnih alata neophodnih za funkcioniranje i dalje poslovanje kompanija.  

Kao prvi odgovor na krizu, kompanije su navele formiranja kriznih štabova, zaštitu ključnih resursa (uposlenika) u krizi, krizno upravljanje likvidnošću, upravljanje operacijama i proizvodnjom u krizi, i slično.

Posebna panel diskusija je bila posvećena komunikacijama jer je ta oblast prepoznata kao jedna od ključnih u poslovnom sistemima u ovom periodu. Utvrđeno je da komunikacija mora da bude direktna, svrsishodna, iskrena, smislena i dvostrana. Ključni faktor uspješne komunikacije u vrijeme krize je efikasna interna komunikacija i kontrolirana dostupnost medijima kao i pravovremene i pažljivo kontrolirane informacije prema partnerima i klijentima.  

Webinar posvećen liderstvu je govorio o tome koliko je kompleksna uloga lidera budući da su to ljudi koje takođe emotivno pogađa novonastala situacija a koji moraju da budu hrabri i jaki i zbog sebe i drugih, te da ostavljaju dojam samopouzdanja. Također je istaknuto kao važno da lideri znaju da motivišu ljude, da ih potaknu na inovativnost, da zajedno sa svojim timom traže rješenja i izlaz iz svake situacije.

Digitalizacija je neizbježna tema kojoj se posvetila posebna pažnja. Pominjane su najčešće korištene platforme i način uvođenja same digitalizacije u poslovne procese. Skrenuta je pažnja na obaveznu edukaciju zaposlenih i prilagođavanje svih poslovnih procesa digitalnom dobu koje je neminovno za svako buduće poslovanje. 

Platforma koju Targer E&C koristi za objavu svih sadržaja je njihov poslovno-stručni portal PIT.ba koji od početka godine djeluje u sklopu ove kompanije.

U sklopu pomenute serije online panela i webinara održat će se još 3 događaja koje možete pratiti u redovnom terminu, svakog četvrtka od 18.00h. 

Više informacija o učešću u događajima je dostupno na sljedećem linku.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti