Opća zadruga "Vrtoče" instalirala prvu ekološku spalionicu pilećeg otpada

03.10.2007. 14:01 / Izvor: Fena
Opća zadruga 'Vrtoče' instalirala prvu ekološku spalionicu pilećeg otpada

Opća zadruga "Vrtoče" iz istoimenog naselja u Bosanskom Petrovcu, koja ima 49 kooperanata, već sedam godina uspješno se bavi tovom pilića, njihovom preradom u klaoničkim kapacitetima i distribucijom svježeg pilećeg mesa na tržište.

Godišnje se proizvede između 600 i 700 hiljada komada pilića, koji se nakon prerade plasiraju na tržište Unsko-sanskog kantona i Prijedora u Republici Srpskoj. U planu je i proširenje na tržište Srednjobosanskog kantona.

Pored uspješne proizvodnje i prodaje pilećeg mesa, zadruga je investirala i oko 100.000 KM u ekološku spalionicu životinjskog, odnosno pilećeg otpada. Ovim projektom zadruga "Vrtoče" uspješno je riješila problem tretiranja otpada s farmi pilića i prerade otpadaka od pilećeg mesa koji su bili ukopavali ili bacani na smetljišta.

Spalionica u "Vrtoču", prva je ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, a u njenoj izradi učestvovale su četiri domaće firme: LIR Consulting, Lokalna inicijativa razvoja iz Banje Luke, Mimar Term iz Laktaša i Dvokut Pro iz Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti