Općina Bosanska Krupa dodijelila 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza

21.09.2020. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa dodijelila 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza

Općina Bosanska Krupa će poljoprivrednim proizvođačima isplatiti 50 hiljada KM sredstava kao subvenciju za sjetvu 540 hektara kukuruza za zrno i silažu.

Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbijedila je dodatnih 50 hiljada KM za sjetvu kukuruza, 10 iz vlastitog budžeta i 40 hiljada putem javnog poziva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Općina Bosanska Krupa će poljoprivrednim proizvođačima isplatiti 50 hiljada KM sredstava kao subvenciju za sjetvu 540 hektara kukuruza za zrno i silažu. 

Sredstva je osigurala kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i iz vlastitog budžeta i bit će isplaćena proizvođačima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, koji su planirali sjetvu kukuruza, te posjeduju dokaz o kupovini repromaterijala: sjeme, mineralna gnojiva i zaštitna sredstva.

"Općina Bosanska Krupa je u prvoj polovini godine poljoprivrednicima isplatila 300 hiljada poticajnih sredstava za sjetvu kukuruza, graha i krompira. Tada smo uvidjeli da vlada veliki interes za sjetvu kukuruza, pa smo ova sredstva, koja nisu naročito velika ali nisu ni zanemariva, odlučili usmjeriti u podršku ove kulture“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Općina Bosanska Krupa je sačinila preliminarnu listu korisnika na kojoj su se našli svi poljoprivrednici koji su općinskoj službi u planu proizvodnje prijavili sjetvu kukuruza. Tim korisnicima upućen je poziv za dostavu dokaza o kupovini repromaterijala nakon čega je sačinjena i konačna lista korisnika sa 76 poljoprivrednika kojima su izrađena i uručena rješenja o odobravanju i isplati sredstava. Najveći iznos novčane podrške koji se mogao odobriti krajnjem korisniku je 1.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti