Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik nastavljaju saradnju

23.11.2018. 15:40 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik nastavljaju saradnju

Mozaik će kroz internet platformu LONAC.pro i programe "Omladinska banka" i "Impakt inkubator" do 2026. godine obezbijediti podršku za 50.000 aktivnih i poduzetnih mladih.

Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, nakon šest godina zajedničkog rada na razvoju programa „Omladinska banka“ i 77 podržanih projekata neformalnih grupa mladih ukupne vrijednosti 254.807 KM, nastavljaju saradnju. Između načelnika Općine Armina Halitovića i direktora Mozaik-a Zorana Puljića, u prisustvu većeg broja društveno angažiranih omladinaca, potpisan je sporazum za naredne četiri godine.

Potpisivanjem sporazuma Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik su potvrdili da će partnerski doprinijeti nastavku razvoja programa „Omladinska banka“ Bosanska Krupa uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Mozaik impakt inkubator u periodu januar 2019. - decembar 2022. godine.

"Podržali smo mnogo lijepih, dobrih i potrebnih projekata građanima Bosanske Krupe, a evo danas smo potpisali sporazum za naredne četiri godine. Vjerujem da će to biti vrijeme također uspješne saradnje, dobrih projekata i okupljanja mladih u ovom programu. Mi smo do sada po broju realiziranih aktivnosti uvijek bili prvi u Federaciji, drugi u BiH, zbog čega sam izrazito ponosan i sretan", ističe načelnik Armin Halitović.

Mozaik će kroz internet platformu LONAC.pro i programe „Omladinska banka“ i „Impakt inkubator“ do 2026. godine obezbijediti podršku za 50.000 aktivnih i poduzetnih mladih, finansirati 5.000 društvenih projekata i 300 mikrobiznisa mladih, podržati 500 mladih društvenih poduzetnica i poduzetnika, investirati u razvoj njihovih prototipa poslovnih modela i pokretanje društvenih biznisa kreirajući novu ekonomsku i društvenu vrijednost.

"Od 2013. do 2017. godine realizovano je 77 projekata mladih ljudi, mnogo stvari koji se tiču uređenja prostora za mlade, sportskih igrališta, kulturnih i edukativnih sadržaja i sl. gdje je učestvovalo preko 1.000  volontera. Ako znamo da je preko 20.000 ljudi imalo koristi od ovih projekata onda možemo biti presretni što je 'Omladinska banka' bila prisutna u ovoj općini i što će biti naredne četiri godine", naglašava direktor programa „Omladinska banka“ Željko Pauković.

Zajednički fond koji obezbjeđuju Mozaik i Općina u četverogodišnjem periodu, od 2019. do 2022. godine, iznosit će 148.000 KM. Fond Omladinske banke za finansiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih iznosit će 92.000 KM. Mozaik obezbjeđuje 36.000 KM, a Općina 56.000 KM. Time će, sa iznosima od 500 do 1.500 KM, biti moguće podržati 60 projekata koje realizuju neformalne grupe mladih (od 3 do 7 članova uzrasta od 17 do 35 godina). Deset članova i članica odbora Omladinske banke u partnerskoj lokalnoj zajednici nakon edukacije i treninga zaduženi su za promociju, selekciju i monitoring projekata mladih.

Današnja ceremonija potpisivanja sporazuma o saradnji iskorištena je i za predstavljanje rezultata „Omladinske banke“ u posljednjoj godini u kojoj je realizovano 18 projekata vrijednosti 40.000 KM. Predstavnicima neformalnih grupa mladih i svima onima koji svojim radom na bilo koji način doprinose programu „Omladinska banka“ ispred Fondacije Mozaik uručune su zahvalnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti