Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik nastavljaju saradnju

23.11.2018. 15:40 / Izvor: Akta.ba

Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, nakon šest godina zajedničkog rada na razvoju programa „Omladinska banka“ i 77 podržanih projekata neformalnih grupa mladih ukupne vrijednosti 254.807 KM, nastavljaju saradnju. Između načelnika Općine Armina Halitovića i direktora Mozaik-a Zorana Puljića, u prisustvu većeg broja društveno angažiranih omladinaca, potpisan je sporazum za naredne četiri godine.

Potpisivanjem sporazuma Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik su potvrdili da će partnerski doprinijeti nastavku razvoja programa „Omladinska banka“ Bosanska Krupa uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Mozaik impakt inkubator u periodu januar 2019. - decembar 2022. godine.

"Podržali smo mnogo lijepih, dobrih i potrebnih projekata građanima Bosanske Krupe, a evo danas smo potpisali sporazum za naredne četiri godine. Vjerujem da će to biti vrijeme također uspješne saradnje, dobrih projekata i okupljanja mladih u ovom programu. Mi smo do sada po broju realiziranih aktivnosti uvijek bili prvi u Federaciji, drugi u BiH, zbog čega sam izrazito ponosan i sretan", ističe načelnik Armin Halitović.

Mozaik će kroz internet platformu LONAC.pro i programe „Omladinska banka“ i „Impakt inkubator“ do 2026. godine obezbijediti podršku za 50.000 aktivnih i poduzetnih mladih, finansirati 5.000 društvenih projekata i 300 mikrobiznisa mladih, podržati 500 mladih društvenih poduzetnica i poduzetnika, investirati u razvoj njihovih prototipa poslovnih modela i pokretanje društvenih biznisa kreirajući novu ekonomsku i društvenu vrijednost.

"Od 2013. do 2017. godine realizovano je 77 projekata mladih ljudi, mnogo stvari koji se tiču uređenja prostora za mlade, sportskih igrališta, kulturnih i edukativnih sadržaja i sl. gdje je učestvovalo preko 1.000  volontera. Ako znamo da je preko 20.000 ljudi imalo koristi od ovih projekata onda možemo biti presretni što je 'Omladinska banka' bila prisutna u ovoj općini i što će biti naredne četiri godine", naglašava direktor programa „Omladinska banka“ Željko Pauković.

Zajednički fond koji obezbjeđuju Mozaik i Općina u četverogodišnjem periodu, od 2019. do 2022. godine, iznosit će 148.000 KM. Fond Omladinske banke za finansiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih iznosit će 92.000 KM. Mozaik obezbjeđuje 36.000 KM, a Općina 56.000 KM. Time će, sa iznosima od 500 do 1.500 KM, biti moguće podržati 60 projekata koje realizuju neformalne grupe mladih (od 3 do 7 članova uzrasta od 17 do 35 godina). Deset članova i članica odbora Omladinske banke u partnerskoj lokalnoj zajednici nakon edukacije i treninga zaduženi su za promociju, selekciju i monitoring projekata mladih.

Današnja ceremonija potpisivanja sporazuma o saradnji iskorištena je i za predstavljanje rezultata „Omladinske banke“ u posljednjoj godini u kojoj je realizovano 18 projekata vrijednosti 40.000 KM. Predstavnicima neformalnih grupa mladih i svima onima koji svojim radom na bilo koji način doprinose programu „Omladinska banka“ ispred Fondacije Mozaik uručune su zahvalnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti