Općina Bužim konačno dobila magistralnu cestu

25.03.2019. 17:06 / Izvor: Agencije
Općina Bužim konačno dobila magistralnu cestu

Vlada Federacije na 174. sjednici donijela je odluku da se dosadašnja regionalna cesta R-401, Velika Kladuša – Vrnograč – Radića Most – Bužim – Bosanska Otoka napokon proglasi magistralnom.

Vlada Federacije na 174. sjednici donijela je odluku da se dosadašnja regionalna cesta R-401, Velika Kladuša – Vrnograč – Radića Most – Bužim – Bosanska Otoka napokon proglasi magistralnom, iako je godinama bila "na čekanju", piše ckbuzim.ba.

Novoizabrani načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, za pomenuti portal je izjavio da je tokom posljednje zvanične posjete Općini Bužim, premijer FBiH Fadil Novalić, rekao da očekuje inicijativu da se ova regionalna cesta prekategoriše u magistralni put.

Nakon što je sa premijerom Novalićem dogovorena realizacija ove inicijative, ista se našla na dnevnom redu federalne vlade, koja je donijela odluku da pomenuta cesta, duga 57 kilometra, postane magistralna, sa oznakom M-4.3.

"Prekategorizacija u magistralni put znači da će održavanje puta preuzeti Direkcija za ceste Federacije BiH, što bi trebalo osigurati veće investicije i bolje stanje ove za nas značajne ceste, koja predstavlja žilu kucavicu naše Općine.", izjavio je Nanić.

Pomenuta cesta u Velikoj Kladuši izlazi na malogranični prelaz s Republikom Hrvatskom, u Bosankoj Otoci se veže na magistralnu cestu M-14 koja vodi ka manjem bh entitetu s RH Bosanski Novi-Dvor te za Banja Luku. U Bosanskoj Otoci se na R-401 veže lokalna cesta za Ivanjsku, također prema granici manjeg bh entiteta, koja je u opciji za brzu cestu u slučaju gradnje dionice autoceste Sisak-Dvor.

Uz područje općine Bužim, ova cesta predstavlja glavnu prometnicu i osnovicu na koju se naslanjaju sve ostale ceste, tako da na tim dionicama u stvarnosti ona funkcionira kao jedna gradska ulica s koje se širi i razvija cijelo naselje. Isto tako zbog velikog opterećenja saobraćaja u uvjetima gusto naseljenog područja s velikim brojem bočnih puteva, izravnih priključaka i prilaza, ova cesta promijenila je svoju prvobitnu namjenu te je postala usko grlo za normalno odvijanje saobraćaja uz pogoršanu sigurnost za sve učesnike u saobraćaju, prvenstveno pješake.

Nanić na kraju je rekao da je pored ovog, spreman na rješavanje i ostalih gorućih problema za sve građane Općine Bužim, stoji na zvaničnoj stranici Općine Bužim.

( ckbuzim.ba )

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti