Općina Čelić pokreće proizvodnju u nekadašnjoj Fructalovoj tvornici?

22.02.2012. 15:04 / Izvor: eKapija.ba
Općina Čelić pokreće proizvodnju u nekadašnjoj Fructalovoj tvornici?

Općina Čelić raspisala je javni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora i evidentiranih stečajnih povjeritelja koji žele ulagati u ponovno pokretanje proizvodnje u tvronici za preradu voća i povrća Frigos u Čeliću.

Tvornica se nalazi u užem centru naselja Čelić, sa infrastrukturom koja je prilagođena prvobitnoj namjeni što nije ograničenje pri opredjeljenju za vrstu privređivanja, navode iz Općine.

Za naš portal kažu da je ovo prvi korak u pokušaju pokretanja proizvodnje, u ovoj, prije rata poznatoj tvornici koja je nakada radila u sklopu slovenačkog Fructala.

"Javni poziv nema ograničavajućih faktora za iskazivanje interesa i otvoreni smo za sve razgovore", kažu iz Općine.

Podsjetimo, 20. siječnja/ januara 2012. godine, Kantonalni sud u Tuzli donio je presudu kojom je poslije 12 godina riješena sudbina ove tvornice, a kojom se Općini Čelić na raspolaganje predaje imovina tvornice.

Nakon što je Kantonalni sud uvažio žalbu Općine, te donio spomenutu presudu, u Čeliću se postavlja pitanje da li je trebalo da se ovaj proces vodi sve ove godine, ili se moglo na samom početku ispravno postupiti, te zaštititi 150 radnika ove tvornice, kao i 5000 poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja.

"Sve naše snage i aktivnosti u narednom razdoblju, bit će usmjerene na pokretanje proizvodnje u ovoj tvornici", najavio je odmah nakon presude Sead Muminović, aktualni načelnik Općine.

Osim zaposlenih u tvornici imali su oko 300 sezonskih radnika. Načelnik je prethodno navodio da su radnicima nanesene velike štete dok tvornica nije radila, a prema procjenama one se kreću oko 20 milijuna maraka.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti