Općina Centar: Finansijska pomoć za 131 trgovca

29.09.2021. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar: Finansijska pomoć za 131 trgovca

Iz Budžeta izdvojeno 55.937 KM.

Općina Centar Sarajevo osigurala je finansijsku podršku za 131 fizičku osobu u obavljanju samostalne djelatnosti, saopćeno je iz te općine.

Općinska služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj okončala je, naime, proceduru odabira korisnika koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom za dodjelu bespovratnog novca za te namjene osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost (trgovina na malo ličnim radom-trgovac pojedinac).

Navedena služba će dobitnike bespovratnog novca obavijestiti o datumu potpisivanja ugovora, što će biti organizovano u skladu s epidemiološkom situacijom.

Na javni poziv objavljen sredinom augusta se prijavilo 147 trgovaca, a 131 je ispunio uslove.

Spisak dobitnika objavljen je na web-stranici Općine Centar. 

Iz općinskog budžeta će za ovu namjenu biti izdvojeno 55.937 KM.

Navedeni javni poziv je objavljen u okviru mjera i odluka za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-a 19.

Bespovratni novac, odobren u skladu s mogućnostima iz budžeta Općine Centar, u najvećem iznosu do 600 KM po prijavi, može biti iskorišten za nabavku sirovina, opreme i repromaterijala, unapređenje promocije proizvoda i usluga te za druge aktivnosti vezane za održivost i razvoj djelatnosti.

Podrška trgovcima pojedincima samo je jedna u nizu mjera ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom kako bi privrednicima u općini Centar pomogli da uspješnije prebrode ovu krizu.

Općinski načelnik Srđan Mandić potpisao je ugovore o dodjeli bespovratnog novca sa 213 obrtnika, za šta je u budžetu osigurano 160.000 KM.

Također je rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje novca privrednim društvima i samostalnim poduzetnicima produžen do 31. decembra ove godine, gdje Općina Centar snosi troškove kamatne stope.

Općina je također oslobađala nekoliko mjeseci male privrednike od plaćanje naknada za zauzimanje javnih površina te je, po procjenama ekonomista, u općinski budžet manje uplaćeno oko 400.000 KM. Zakupce na pijaci "Sirano" također je oslobađala ove obaveze  nekoliko mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti