Općina Centar: Novi ugovori za sanaciju klizišta vrijedni 203.000 KM

05.12.2009. 12:37 / Izvor: Fena
Općina Centar: Novi ugovori za sanaciju klizišta vrijedni 203.000 KM

Na području općine Centar registrirano je 38 aktivnih klizišta koja su uglavnom uzrokovana bespravnom gradnjom. Općina Centar je u ovoj godini izdvojila 828.144 KM za sanaciju klizišta, za čiju realizaciju je nadležan Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Najnoviji ugovoreni projekti sanacije, u vrijednosti 203.000 KM, odnose se na klizišta u ulici Porodice Foht i Terezije.

Projektom sanacije klizišta u ulici Porodice Foht na Soukbunaru planirana je izgradnja kanalizacione mreže od zgrade Osnovne škole "Hasan Kaimija" do objekta Mjesne zajednice "Soukbunar" (Soukbunar 203). Također je u istoj ulici - na dionici između Osnovne škole "Hasan Kaimija" do raskrsnice sa ulicom Trebevićka planirana i izgradnja oborinske kanalizacije za prihvat i odvod površinskih voda. Za izvođača tih radova Zavod za izgradnju KS je, nakon provedene tenderske procedure, odabrao građevinsku firmu TB "Inženjering" d.o.o. Breza - koja će početi radove na proljeće - u novoj građevinskoj sezoni.

U ulici Terezija na Skenderiji u toku su pripremni radovi za monitoring klizišta - na dijelu od Vrbanja mosta do ulice Tekija i obuhvata prostor do ulice Put Mladih muslimana. Za te radove angažovana je Agencija "Geom" iz Sarajeva. Ova geodetska firma je do sada završila geodetska ispitivanja na osnovu kojih će biti napravljen ažurni geodetski snimak.

Na tom dijelu općine Centar, Agencija "Geom" će tokom cijele naredne godine jednom mjesečno vršiti mjerenja pomjeranja tla. Nakon završenog monitoringa, Zavod za izgradnju će, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odabrati firmu koja će obaviti geološka i geomehanička ispitivanja svojstva tla, na osnovu čega će biti urađen projekt sanacije klizišta u ulici, saopćeno je iz Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti