Općina Centar: Recikliranje starog papira i odvoz PET ambalaže radi očuvanja zaštite okoline

27.01.2010. 10:49 / Izvor: eKapija.ba
Općina Centar: Recikliranje starog papira i odvoz PET ambalaže radi očuvanja zaštite okoline

Kako bi doprinijela zaštiti okoline Općina Centar, koja posjeduje certifikate standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001-2000 i upravljanja okolišem - ISO 14001, organizuje preko Službe za zajedničke poslove, odvoz starog papira i PET ambalaže (plastika i limenke).

U svim prostorijama Općine Centar postavljene su posebne kutije za odlaganje iskorištenog papira. U prosjeku dva puta mjesečno radnici firme "Papir servis" dolaze po prikupljeni papir, koji odvoze o svom trošku.

Prije same reciklaže, razdvajaju novinski od kartona i bijelog papira. Kako navode u firmi "Papir servis" svi zainteresovani građani mogu svoj stari papir na isti način dati na reciklažu, što eKapija.ba odavno praktikuje.

Ista procedura se provodi i za bačenu PET ambalažu, koju dva puta mjesečno iz Općine odvoze radnici komunalnog preduzeća "Rad". Pored šaltera "Protokol" i u Matičnom uredu Općine postavljene su kante za odlaganje papira, limenki i plastike, kako bi se na ovu korisnu aktivnost skrenula pažnja građana, koji zbog svojih potreba dolaze u Općinu Centar.

Također u skladu sa standardom upravljanja okolišem prilikom javnih nabavki tonera za printere, kancelarijskog i potrošnog materijala, sredstava za čišćenje i održavanje higijene i slično u ugovorima koje Općina potpisuje sa dobavljačima, stoji da je u cijenu uračunat i povrat ambalaže i tonera.

Usvajanjem odgovarajućih zakona utvrdit će se obaveze nadležnih čime će svi ovi individualni pokušaji očuvanja naše okoline i spašavanja šuma od bespotrebne sječe biti masovniji, saopćila je press služba Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti