Općina Hadžići u 2020. godini stimulisala poljoprivredu sa 500.000 KM

18.09.2020. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Općina Hadžići u 2020. godini stimulisala poljoprivredu sa 500.000 KM

Jedna od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja je pravovremeno odreagovala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa COVID-19 jeste Općina Hadžići.

Jedna od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja je pravovremeno odreagovala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa COVID-19 jeste Općina Hadžići. Općinski načelnik Hamdo Ejubović je odlučio da investira skoro 500.000 KM budžetskih sredstava u različite projekte podrške stanovništvu kroz poticaj poljoprivredi. Kakvi su rezultati tih ulaganja uvjerili smo se danas na terenu gdje smo obišli nekoliko porodica koje su učestvovale u projektima koje je finansirala i sufinansirala Općina Hadžići.

"Kada se kriza sa koronavirusom pojavila počela je i sezona sjetve. Odreagovali smo napravivši 750 paketa sa sjemenskim materijalom koje smo podijelili građanima besplatno. Pored toga obradili smo Općinsko zemljište i ponudili ga građanima besplatno za sjetvu. To je bio naš prvi korak u odgovoru na krizu. Dakle kada sumiramo, podijelili smo 750 paketa sjemenskog materijala, 45 motokultivatora i kopačica, 60 plastenika i 30 visokosteonih junica. Sve je to koštalo oko 500.000 KM. U rezervi imamo još osam pumpi za navodnjavanje koje srećom u ovoj godini nisu trebale. Nastojimo sa svoje strane da pomognemo tamo gdje je najpotrebnije. Ukoliko bi dobili zahtjev ili nešto drugo da proizvođači zatraže, isto tako ćemo udovoljiti", kaže Ejubović.

Dobitnik visokosteone junice jeste između ostalih i porodica domaćina Koro Huse iz naselja Grivići. Ova vrijedna porodica živi isključivo od prodaje poljoprivrednih proizvoda još od 1997. godine.

"Iza rata muž je ostao bez posla. To je bilo 1997. godine. Od tog momenta smo se okrenuli poljoprivredi od koje isključivo živimo do danas. Kupovali smo poljoprivrednu mehanizaciju i krave, mlijeko prodavali u Hadžićima i tako smo živjeli. Danas prodajemo mlijeko, sir, kajmak i ostale poljoprivredne proizvode koji su zdravi i domaći. Hvala Općini Hadžići i načelniku koji su nas izabrali u zadnjem projektu dodjele steonih junica. Ako uzmemo da se cijena krava kreće od 2000 KM do 3000 KM ova pomoć nam je itekako dobro došla. Od poljoprivrede se može lijepo živjeti ko hoće da rad", kaže vrijedna Zijada Koro.

Mnogi su Hadžiće izabrali kao mjesto življenja pa tako i porodica Velagić Fahreta koji je rodom iz Bijeljine. Danas adresu stanovanja ima u MZ Drozgometva. Tu živi i bavi se poljoprivredom. Uzgaja bikove i proizvodi mlijeko.

"Prošle godine jedna junica mi je uginula, a imao sam namjeru da kompletiram tri grla kako bih se mogao baviti proizvodnjom i prodajom mlijeka. Ove godine sam uspio odgojiti dvije, a ovu treću sam dobio od Općine Hadžići. Hvala načelniku Ejuboviću i njegovim saradnicima jer su mi pomogli da ostvarim svoj plan, da imam tri krave kako bih mogao prodavati mlijeko. Veoma važno je kada znaš da država stoji iza tebe, kada ti da subvenciju, kada odeš u Općinu i popričaš sa načelnikom kao sa svojim najrođenijim. Radnici u Općini me nikada nisu odbili. Ako mi nisu mogli pomoći uputili su me. Zahvalan sam im svima", govori Fahret Velagić.

Na projekat dodjele 30 plastenika sa pratećom opremom putem sufinansiranja prijavila se i porodica Otajagić, rodom iz Rogatice. Dom su sagradili u Resniku. Gospođa Fahreta je dobila plastenik od 50 kvadrata.

"Imala sam mali plastenik za svoje potrebe. Dobila sam sada ovaj veći od Općine u kojem mogu proizvoditi osim za svoje potrebe i nešto za prodaju. Dobro dođe za jačanje kućnog budžeta, a što je najvažnije za proizvodnju zdrave hrane", veli Fahreta.

Zolotić Safet sa porodicom živi u naselju Sivice u Tarčinu. Safet je nadaleko poznat domaćin koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Između ostalog obrađuje pet plastenika. Motokultivator snage 7KS koji je dobio putem sufinansiranja od Općine Hadžići mu je uveliko olkašao proizvodjnju.

"Ja od ranije imam pet plastenika i bila mi je potrebna mašina koja bi mi olakšala obradu tih površina. Hvala Općini i Općinskom načelniku koji su pokrenuli ove projekte jačanja lokalne poljoprivredne proizvodnje. Upravo iz jednog takvog projekta, putem sufinansiranja dobio sam motokultivator od 7KS sa priključcima koji mi je uveliko olakšao proizvodnju domaće, zdrave hrane. Još bih samo dodao da ne treba davati podršku ljudima koji neće raditi", kaže Zolotić.

Općina Hadžići je u zadnjih deset godina završila skoro sve grube infrastrukturne radove izgradnje puteva, kanalizacije, rasvjete, vodosnabdijevanja, škola, ambulanti isl. u što je utrošeno milione KM. Načelnik Ejubović kaže kako je došlo vrijeme za fine radove.

"Sada idemo na jedan drugi nivo, a to je uljepšavanje općine, zaštita čovjekove okoline i što je najvažnije stimulisanje održivog razvoja u svim sferama od industrije, poljoprivrede do turizma. Mi smo općina koja ima jako veliki potencijal u sve tri oblasti. Odgovorit ćemo na svim stranama", poručio je Ejubović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti