Općina Hadžići uspostavila Adresni registar

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Hadžići uspostavila Adresni registar

23.01.2020. 11:40 / Izvor: Akta.ba

Općina Hadžići je okončala projekat uspostave Adresnog registra za potrebe građana što znači da su adresnim brojem označeni svi objekti na području cijele općine uz uspostavu elektronske baze u koju su uneseni svi podaci uključujući i lokaciju svih objekata.

Hadžići su tako postali jedna od 15 lokalnih zajednica u BiH koja je označila objekte adresnim oznakama (pločicama za kućne brojeve, ulice, trgove i naselja) bez troškova za građane.

U bazi podataka Općine Hadžići sada se nalazi 11.149 službenih adresa koje su i označene na terenu. Postavljeno je isto toliko malih ploča sa nazivom ulica te 384 velike table. Rezervisani su brojevi za buduće objekte i objekte u izgradnji.

Naredni korak je da se podaci iz adresne baze uvežu sa državnim i drugim uspostavljenim elektronskim sistemima kao što su CIPS, Pošta, Poreska uprava isl.

U toku 2020. godine Općina Hadžići će podatke učiniti vidljivim građanima općine Hadžići putem web stranice www.hadzici.ba te će se raditi na uvezivanju sa sistemima navigacije.

Uspostava Adresnog registra za općinu Hadžići rađena je u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko – pravne poslove (FGU) u skladu sa normama i preporukama Evropske unije i standardima koje propisuje INSPIRE direktiva. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti