Općina Jablanica ima najbolji sistem integrisanog razvoja u BiH u 2018. godini

06.04.2019. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Općina Jablanica ima najbolji sistem integrisanog razvoja u BiH u 2018. godini

Projekat integralnog lokanog razvoja (ILDP) pruža podršku partnerskim jedinicama lokalne samouprave u planiranju i upravljanju razvojem.

Općina Jablanica dobila je priznanje za najbolji sistem integrisanog razvoja u BiH u 2018. godini. Ovo značajno priznanje  stiglo je od Projekta integralnog lokanog razvoja (ILDP), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju, postignuto u konkurenciji 22 lokalne samouprave u BiH uključene u ovaj projekat.

Kako navode iz Općine u obrazloženju priznanja je napisano da prema konačnim rezultatima izvršenih procjena kapaciteta za upravljanje lokalnim razvojem Općina Jablanica ima najbolji sistem integrisanog razvoja u BiH u 2018. godini. Općina Jablanica je svojim uspješnim i kvalitetnim radom ostvarila značajan napredak u uspostavi  efikasnog sistema za upravljanje lokalnim razvojem u posljednje dvije godine te je zasluženo ostvarila pravo na dodjelu granta u ukupnom iznosu od 70,000.00 USD.


Kao što je poznato, Projekat integralnog lokanog razvoja (ILDP) pruža podršku partnerskim jedinicama lokalne samouprave u planiranju i upravljanju razvojem gdje je jedna od aktivnosti bila i podrška izradi strategije  razvoja, njenoj implementaciji te procjeni kapaciteta partnerskih općina i gradova u provođenju procesa za strateško planiranje i upravljanje lokalnim razvojem (ULR).

Počevši od 2016. godine, procjena kapaciteta se vrši svake godine kako bi se ocjenio napredak u procesu upravljanja razvojem.

"Općina Jablanica je uz podršku Projekta integralnog lokanog razvoja (ILDP), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju, pokrenula proces revidiranja Strategije razvoja općine Jablanica na čijem je čelu bio Općinski razvojni tim (ORT) koji je koordinirao rad Sektorskih grupa i Partnerske grupe tokom 2018. godine. Općinsko vijeće Jablanica je na svojoj 25. Sjednici, održanoj 29.01.2019. usvojilo Integralnu strategiju razvoja Općine Jablanica 2014-2023.g.–revidirana za period 2019-2023.,  i  Izmjene i dopune Operativnog plana implementacije Integralne strategije razvoja općine Jablanica za 2019. godinu sa programom realizacije kapitalnih investicija", saopštili su iz Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti