Općina Jajce pomaže pokretanje malih obrta

30.04.2014. 08:48 / Izvor: eKapija.ba
Općina Jajce pomaže pokretanje malih obrta

Ugovori o sufinansiranju samozapošljavanja potpisani su sa 26 korisnika, a riječ je o finansijskoj podršci na bespovratnoj osnovi za samozapošljavanje nezaposlenih osoba.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan potpisao je danas ugovore s korisnicima Projekta sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede i obrta. U ovogodišnje aktivnosti tog projekta iz budžeta Općine Jajce bit će izdvojeno više od 100.000 KM. 

Ugovori o sufinansiranju samozapošljavanja potpisani su sa 26 korisnika, a riječ je o finansijskoj podršci na bespovratnoj osnovi za samozapošljavanje nezaposlenih osoba.

Ovo je druga godina zaredom da Općina Jajce na ovaj način pomaže pokretanje malih obrta i daje podršku samozapošljavanju u poljoprivredi. Vrijednost svakog pojedinačnog ugovora iznosi 3.500 KM za samozapošljavanje u poljoprivredi i 5.000 KM za sufinansiranje u oblasti obrta, saopćeno je iz Općine Jajce. 

Sredstva predstavljaju stimulaciju korisniku za uspostavljanje i obavljanje samostalne djelatnosti. 

Program ima za cilj potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i razvoju zanatstva i malih preduzeća. Kroz jednogodišnje sufinansiranje Općina pomaže u pokretanju malih obrta i zapošljavanju, posebno vodeći računa kako o mladima, tako i o ljudima kojima nedostaje malo do ostvarivanja prava na penzionisanje. 

"Projekt se pokazao opravdanim pa je Općina ove godine povećala sredstva za ove svrhe u želji da se razviju mala preduzeća kojih je danas u svijetu i najviše i pruži podrška razvoju poljoprivrede. Veliki interes koji ste pokazali ove godine potvrđuje opravdanost projekta", istakao je načelnik Hozan. 

Samozapošljavanje u poljoprivredi i malom biznisu podrazumijeva poticajna sredstva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa za nezaposlene osobe koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje istim. Korisnici sredstava obavezuju se da će samostalnu djelatnost obavljati najmanje dvanaest mjeseci i za taj period izvršavati redovne poreske obaveze, saopćeno je. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti