Vijesti

Općina Kakanj jedinstvena u stavovima: Bez petlje, regionale i izvršenih obaveza prema mjesnim zajednicama nema gradnje nove dionice autoceste

03.10.2009. 13:36 / Izvor: eKapija.ba

Aktuelna problematika vezana za izgradnju autoceste kroz Kakanj promatrana kroz prizmu normalnog funkcionisanja privrede i života u mjesnim zajednicama u okruženju autoceste bila je tema sastanka koji se održao u velikoj sali Općine Kakanj u petak 2. oktobra 2009. godine. U ime Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta sastanku je prisustvovao Senad Šarić, sastanku su prisustvovali i Nermin Mandra, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK, Fahrudin Omerhodžić, ministar za privredu u Vladi ZDK, Mirsad Jašarspahić, direktor RMU Kakanj, Salih Purišević, direktor Termoelektrane Kakanj, Ivica Petrović, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj, predsjednici klubova vijećnika u Općinskom vijeću Kakanj...

Svoje probleme koji se ogledaju u veoma otežanim uslovima za život i komunikaciju iznijeli su predstavnici mjesnih zajednica koje se nalaze uz autocestu. Predstavnici kakanjske privrede su govorili o teškoj situaciji koja bi se mogla dogoditi ukoliko se ne omogući privremeno isključenje i uključenje teretnih vozila na autocestu do izgradnje alternativnog puta koji bi omogućio normalno saobraćanje teretnim vozilima koja prevoze ugalj iz RMU Kakanj i drugih rudnika do Termoelektrane Kakanj i teretnim vozilima koji sa deponije šljake na Slapnici dovoze materijal koji je neophodan za proizvodni proces Tvornice cementa. Podsjećanja radi, regionalni put koji prolazi kroz naselje Doboj se ne može koristiti za saobraćaj teških vozila (kroz Doboj mogu saobraćati vozila lakša od 8 tona) tako da bi se mogla desiti apsurda situacija da, rečeno je na skupu, nakon puštanja u funkciju autoceste i zatvaranja priključnice na autocestu u Čatićima, „kamion koji dolazi iz pravca Kraljeve Sutjeske natovaren sa malo većim kaučem mora otići do Visokog, na put dug više od 30 km, kako bi se u Visokom uključio na autocestu i došao do Kaknja“. Isto pravilo bi važilo i za teretne kamione koji opskrbljuju kakanjske privredne gigante. Sve ovo bi prouzrokovalo velike troškove, onečišćenje okoliša, probleme u fukcionisanju privrede.

Na sastanku je zaključeno da se od Direkcije autocesta zatraži da se, osim privremenog isključenja za teretna vozila u Papratnici (ranije dogovoreno) privremeno, do izgradnje regionale i petlje u Čatićima, zadrži i priključna saobraćajnica na autocestu u Čatićima, u neposrednoj blizini Termoelektrane, te da se realizuju sve obaveze prema mjesnim zajednicama koje se nalaze uz autocestu. Ukoliko se ovo ne ispoštuje zaključeno je da Općina Kakanj ne izdaje nikave saglasnosti za dalju izgradnju autoceste.

"Mi smo pokušali nekoliko puta u kontaktima sa meritornim ljudima iz Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, te iz nadležnih federalnih i kantonalnih ministarstava definisati rješenja kako se ne bi načinila šteta Kaknju, općini koja proizvodi novu vrijednost, kopa ugalj, proizvodi električnu energiju, cement... Ljudi koji su trasirali autoput nisu imali dovoljno osjećaja i sluha, nisu učinili napor da nam ne unište ono što smo već imali od infrastrukture neophodne za normalan život i rad. Svojim rješenjima su nas osakatili jer su nam uskratili industrijsku i tehničku petlju na koridoru Vc ... Tražimo da nam izgrade industrijsku petlju na autocesti jer nam je neophodna za transport ruda i komunikaciju općenito, tražimo da izgrade regionalni put i izvrše sve obaveze prema mjesnim zajednicama u okruženju autoceste. Nikakve dalje radnje nećemo dopustiti ukoliko se građanima ne omogući adekvatan ambijent za življenje, interes građana ne smije biti ugrožen“, kazao je općinski načelnik Mensur Jašarspahić-Suri.

izvor: Općina Kakanj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti