Općina Kalesija i Milkos traže rješenje za zakup poljoprivrednog zemljišta

12.11.2019. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Općina Kalesija i Milkos traže rješenje za zakup poljoprivrednog zemljišta

Fakić je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija kao i nadležnim službama koje su tu da pomognu u bržem rješavanju određenih poteškoća.

Problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici prvenstveno mljekari na području općine Kalesija bila je tema nedavno održanog sastanka općinskog načelnika Seada Džafića i Adina Fakića direktora mljekare „Milkos“ iz Sarajeva koja je ujedno i vlasnik Farme „Spreča“ u Vukovijama Donjim.

Na sastanku kojem su prisustvovali sekretar Mujo Tosunbegović, savjetnik načelnika Fikret Suljkanović te šef u Službi za privredu i budžet u čijoj nadležnosti je i poljoprivreda Abdulah Gutić govorilo se i o izdvajanjima Općine Kalesija za oblast poljoprivrede.

"Općina Kalesija na godišnjem nivou izdvoji oko 150.000 KM za oblast poljoprivrede, tu su poticaji, premije, nabavka plastenika kao i isplate za uginuća stoke. Mišljenja sam da ta sredstva nisu dovoljna za poljoprivrednike, te ćemo se truditi da u narednim godinama u skladu sa Budžetom obezbjedimo dodatna sredstva", kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

"Meni je drago što načelnik želi da zajedno krenemo u rješavanje problema u poljoprivredi i žao mi je što današnjem sastanku nije prisustvovao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je zbog obaveza izostao kako bi ga upoznali sa onim što mi radimo i na koji način obrađujemo državno poljoprivredno zemljište koje smo dobili u zakup i koliko mlijeka sa Sprečkog polja ide u naše pogone svakodnevno", istakao je Fakić.

On je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija kao i nadležnim službama koje su tu da pomognu u bržem rješavanju određenih poteškoća.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički nastupa prema većim nivoima vlasti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo i kako bi se problemi oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta rješili te kako bi zemljište dobijali istinski poljoprivrednici koji od toga žive, a ne oni koji nemaju ni jedno grlo stoke u svojim štalama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti