Općina Konjic: Nema zakonskih prepreka za izgradnju planiranih MHE

26.02.2020. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Općina Konjic: Nema zakonskih prepreka za izgradnju planiranih MHE

Mogućnost gradnje malih hidroelektrana predviđena kroz Prostorni plan Općine Konjic iz 1987. godine.

Mogućnost gradnje malih hidroelektrana predviđena kroz Prostorni plan Općine Konjic iz 1987. godine, na osnovu kojeg je 90-tih godina, naručena i urađena Studija od strane firme "Energoinvest" za iskorištavanje sliva rijeke Neretvice u svrhu izgradnje istih, saopćeno je iz Općine Konjic iz koje su se oglasili ponukani natpisima u medijima i raspravama na društvenim mrežama vezano za izgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice.

"Poslije rata je aktualizirana gradnja malih hidroelektrana na svim vodotocima za koje su Studije pokazale ekonomsku opravdanost sa stanovišta održivog razvoja Općine, te je u  2000.godine Općinsko vijeće donijelo Odluku  o utvrđivanju strateškog interesa Općine Konjic za izgradnju malih hidroelektrana", ističu.

Poslije donošenja neophodnih Odluka na Općinskom vijeću Konjic, pristupilo se pripremama i provođenju  procedura za više vodotoka na vodama II kategorije, na kojima su date koncesije za gradnju u skladu sa zakonskim propisima i potpisani koncesioni ugovori.

Procedura dodjele koncesije i obaveze koje  iz tog proizilaze, u smislu provođenja zakonom propisanih procedura izdavanja pojedinih akata za izgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice provedena je uz maksimalno poštivanje cjelokupne zakonske regulative koja tretira postupak dodjele koncesije za izgradnju mini hidroelektrana, doneseni su prostorno planski dokumenti, prikupljene su sve neophodne dozvole kojima su prethodile rasprave i upoznavanje mjesnog stanovništva o planiranim aktivnostima kao i uključenost kompletnog stanovništva i šire društvene zajednice u isti, na osnovu kojih investitor JP “Elektroprivreda” BiH d.d. Sarajevo može pristupiti izgradnji malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice.

"U skladu sa zakonskim propisima, prilikom pribavljanja svih neophodnih dozvola (okolinska dozvola, vodna saglasnost, saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza HNK-a i sl.) svim neophodnim dozvolama obavljene su javne rasprave na području Općine Konjic i mjesnim područjima na kojima je planirana izgradnja predmetnih mini hidroelektrana", navodi se u saopćenju.

Tada istaknuti zahtjevi mjesnog područja su u potpunosti i realizovani kroz Program prijateljskog okruženja u vrijednosti od 1.200.000,00 KM, koji su  finansirani od strane JP "Elektroprivreda" BiH d.d. Sarajevo.

"Na osnovu naprijed navedenog Općina Konjic kao davalac koncesija obavještava javnost da ne postoje nikakve zakonske prepreke za izgradnju planiranih mini hidroelektrana..
Mišljenja smo da sva okupljanja koja se dešavaju ovih dana imaju političku pozadinu, odnosno pojedincima služe za pripremu predizborne kampanje"
, poručuju iz Općine Konjic

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti