Općina Kreševo uvodi novčane kazne za nepropisno odlaganje smeća

13.03.2014. 08:25 / Izvor: eKapija.ba
Općina Kreševo uvodi novčane kazne za nepropisno odlaganje smeća

Iz Općine Kreševo najavljuju da će uskoro biti poduzete vrlo stroge mjere protiv onih koji istresaju smeće na nedozvoljeno mjesto, a ogledat će se u visokim novčanim kaznama za prekršitelje.

Iako je Javno poduzeće "Komunalno" organiziralo odvoz smeća u gotovo svim naseljima na području naše općine, mnogi nesavjesni građani i dalje su skloni odvesti i isresti smeće na mjesta koja za to nisu predviđena, što narušava prirodni sklad, kvari dojam o našim prirodnim ljepotama i stvara druge dugoročne probleme, ističu iz Općine Kreševo. 

Navode da komunalci obavljaju redoviti odvoz smeća u svim naseljima izuzev Jelačaka i Ratkovića i jedini su zakonski nadležni za taj posao. ''Drugim riječima, građanima, a ni bilo kojoj drugoj organizaciji, nije dozvoljen odvoz smeća u vlastitoj režiji. Ipak, divlji deponiji smeća širom općinskog područja govore da se mnogi ne obaziru na zakonska rješenja, a ništa bolje ne postupaju ni oni koji smeće odvezu na smetljište u Dubravama, o čemu najbolje govori podatak da pristupni put glavnom dijelu deponije svako malo bude zatrpan smećem'', navode iz Općine.

Dodaju da djelatnici "Komunalnog" tako, umjesto da imaju više vremena za rad na terenu, moraju čistiti put kako bi mogli odvesti smeće na za to predviđeno mjesto, a za čišćenje smeća sa te i divljih deponija troši se veliki novac, koji bi mogao biti iskorišten za neke druge potrebe.

Općina za saniranje smetljišta u Dubravama u dogledno vrijeme planira osigurati oko 2 milijuna KM, a stanje je svakim danom sve gore, budući da se smeće istresa unatoč zabrani i postavljenoj rampi, i to gotovo uza samu prometnicu Kreševo-Tarčin. Zbog svega toga uskoro će, najvljuju iz Općine, biti poduzete vrlo stroge mjere protiv prekršitelja, a one će uključivati ugradnju kamera na većem broju lokacija te novčane kazne za prekršitelje.

"Teško je reći koji je motiv osoba koje, unatoč tomu što "komunalci" prilično uredno izvršavaju svoje obveze, pa čak ne naplaćuju posebno odvoz krupnog otpada, same voze smeće i istresaju ga gdje stignu. Naravno, najveći broj građana drži se zakonskih rješenja, ali na mali broj onih koji ne shvaćaju ili ne žele shvatiti bit stvari očito je uzalud apelirati, budući da se pokazalo kako od apela nema koristi i da se stvari mogu promijeniti samo sankcijama", navode iz Općine. 

Smeće se istresa čak i na takva mjesta kao što je Ljubilo, koju stotinu metara od restorana "Ribnjak" prema Tarčinu, gdje su ekološki aktivisti već nekoliko puta očistili teren, a članovi "Kreševskog citrina" napravili lijepu nadstrešnicu s klupama. Tako će putnik namjernik, a i šetači, koji nerijetko svrate do Ljubila, uz lijepu sliku Kreševa u dolini, vidjeti i gomile smeća, što napore onih koji zasuču rukave i čiste čini besmislenim, pa su sankcije, očito je, jedini način da se uvede red, objavljeno je na web stranici ove Općine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti