Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Maglaj i Microsoft opredijeljeni za modernu administraciju

25.04.2018. 16:34 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić i direktor Microsoft BiH Omar Krivošija su potpisnici Memoranduma o razumijevanju koji predstavlja početak digitalne transformacije administrativne službe.

Ovim je dokumentom Općina Maglaj krenula prema modernizaciji općinske administracije, čime će se njeni redovni poslovi ubrzati, postati efektivniji, a samim tim i poboljšati usluga za građane.

U sklopu saradnje će se identifikovati i definisati napredni koncepti i rješenja unapređenja postojećih administrativnih procedura unutar Općinske uprave korištenjem savremenih tehnologija. Ovim će se podignuti nivo kvaliteta rada i kapaciteta administracije. Promjene će se također kretati u pravcu zamjene tradicionalnih načina rada općinske administracije modernim alatima. Također će se uspostaviti fleksibilna i proširiva mreža interoperabilnosti za poslovne procese sa drugim nivoima vlasti. Građanima i privrednicima će uveliko pomoći i uvođenje Open Data infrastrukture za pružanje informacija.

Općina Maglaj će zajedno sa Microsoft BiH raditi na stvaranju pristupa najnovijim tehnologijama i razvojnim programima, te će sarađivati na realizaciji dugoročne Strategije digitalne transformacije.

Općina Maglaj je prva općina u Bosni i Hercegovini koja je potpisala ovaj Memorandum sa Microsoftom, što je stavlja na put digitalizacije, veće produktivnosti i znatnog poboljšanja usluga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti